Klik venligst
danskerederier.gif
Video

Arktiske lande øver søredning sammen

Arktiske lande øver søredning sammen

Lørdag 6. april 2019 kl: 10:00


Øget aktivitet i Arktis øger risikoen for søredning. På søredningsøvelsen Polaris i denne uge øvede otte arktiske lande redning på havet. Danmark har stået for planlægningen af øvelsen og deltog desuden med et Challenger eftersøgningsfly.

Et krydstogtskib bryder i brand i Den Botniske Bugt ud for Finland og 30 passagerer meldes savnede – flere ligger i havet. Katastrofen er så stor, at Finland må bede nabolandene om hjælp til søredningen.

Det var scenariet, da Danmark sammen med syv andre arktiske lande i starten af april øvede søredning i Den Botniske Bugt ud for Turku i Finland med deltagelse af seks skibe, tre helikoptere og to fastvingefly.

Øget aktivitet i Arktis øger behovet for, at nabolandene kan træde til ved store katastrofer på havet i de ofte meget øde egne.

”Der er ikke search and rescue enheder nok til, at vi i Grønland, eller som her finnerne, alene kan løfte en stor opgave, som at redde en masse mennesker fra et krydstogtskib, sådan som det er opgaven i dette øvelsesscenarie,” siger KAL, der er fartøjschef på det danske Challenger-eftersøgningsfly, som deltager i øvelsen.

”Vi så i slutningen af marts med det norske krydstogtskib Viking Sky, at det kan tage timer at evakuere, selv når skibet ligger få sømil fra land. Hvis sådan noget sker et mere øde sted, som Grønland, så er vi kraftigt udfordrede. Så jo flere vi er til at løfte i flok, jo bedre. Derfor giver det god mening, at vi øver os i at samarbejde de arktiske lande imellem og hjælpe hinanden ved store katastrofer på havet,” tilføjer KAL.

”Det giver rigtig god mening at vi øver os sammen de arktiske lande imellem. Aktiviteten og interessen for Arktis er stadig stigende, og det giver øget risiko for søredning. For eksempel er der gennem årene kommet flere og flere krydstogtskibe, der besøger Arktis, siger Michael Hjorth, der er chef for Arktisk Kommandos operationscenter, og som har været formand for den arbejdsgruppe, der har planlagt øvelsen og de scenarier og opgaver, som de forskellige landes redningstjenester skal samarbejde om at løse.

Øvelsen sker i regi af Arctic Coast Guard Forum, som netop er nedsat for at øge samarbejdet omkring søredning i de arktiske egne. Øvelsen er i høj grad en samarbejdsøvelse, som gør at besætningerne på de forskellige landes skibe og fly samt redningscentraler lærer om hinandens kapaciteter og kompetencer, kulturer og procedurer.

Danmark deltog i øvelsen Polaris med et Challenger-eftersøgningsfly. Flyet er udstyret med forskelligt udstyr, som kan lokalisere nødstedte på havet. For eksempel har flyet en radar og et varmesøgende kamera. Flyet kan også nedkaste redningsflåder til nødstedte.

”Styrken ved Challenger-flyet er, at det er hurtigt, det vil sige, vi kan være hurtigt fremme på katastrofestedet og sende billeder hjem. Dertil har vi en radar, som kan lokalisere skibe og nødstedte i vandet,” siger KAL.
Kilde: ForsvarskommandoenKlik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Israel lover gengældelse for droneangreb
- Krigsskib skrottes efter kun 10 år
- To søfolk dræbt under angreb på tankskib
- Fem russiske krigsskibe passerer Danmark
- Brand på USS Bonhomme Richard påsat
- Kina truer britisk flådestyrke
- Maersk mest rettidige rederi i juni måned
- Ever Given er nu ankommet til Rotterdam
- Investerer 160 mia. kr. i nye containerskibe
- Lystfartøjer skaber problemer ved Femern
- Dansk tankskib kollideret med fragtskib
- DFDS kanalrute overgår forventninger


Dagens mest læste

- Broklap i frit fald over Vildsund
- Israel lover gengældelse for droneangreb
- Hapag-Lloyd i forhandling om ti nye
- Skibsmægler skifter til softwareudviklng
- Ti nigerianske pirater idømt strenge straffe


Ugens mest læste

- Dansk tankskib kollideret med fragtskib
- Krigsskib skrottes efter kun 10 år
- Sådan løser Maersk ankerhåndtering
- Ever Given er nu ankommet til Rotterdam
- Fem russiske krigsskibe passerer Danmark
- Kina truer britisk flådestyrke
- To søfolk dræbt under angreb på tankskib
- Største krydstogtskib bygget i Italien
- Brand på USS Bonhomme Richard påsat
- Investerer 160 mia. kr. i nye containerskibe
Klik venligst
Klik venligst