75 år og rigeste nordmand nogensinde

Han startede som 16-årig som stik-i-rend dreng i et norsk skibsmæglerfirma. I morgen kan han fejre sin 75 års dag i bevidstheden om, at han er den rigeste nordmand nogensinde med en formue på 113 mia. norske kroner. En norsk shipping veteran sætter trumf på i en omtale.

Det handler selvfølgelig om John Fredriksen, nordmanden med cypriotisk pas, der råder over et imperie, der ikke alene tæller en lang række store selskaber i den maritime verden, men også uden for med interesser i bl.a. ejendomme.

Den norske shipping veteran Jan Haakon Pettersen betegner i Finansavisen.no John Fredriksen som “den største og måske mest succesfulde shipping mand, verden har set”. I hans portefølje af virksomheder, som skibsrederen har store interesser i kan nævnes Frontline, Seadrill, Marine Harvest, Golden Ocean Group og Northern Drilling.

Det er den norske professor og historiker, Knut Sogner, der overfor Finansavisen.no betegner morgendagens fødselar som den rigeste nordmand nogensinde.

John Fredriksens liv har været turbulent med op og nedture. i 1970´erne startede han sammen med tre andre mæglerfirmaet Northern Shipping A/S, der lagde grundlaget til formuen. Men i firserne blev han varetægtsfængslet i en sag om snyd med bunkerolie og tabte store summer. John Fredriksen kom dog stærkt tilbage i 90´erne blandet andet ved køb og salg på rig-markedet.

Siden er hans imperie vokset støt omend John Fredriksen også har været ramt af flere forretningsmæssige nedture, bl.a. i Seadrill. Rekonstruktionen af dette selskab var - i følge John Fredriksen selv - den mest udfordrende og svære opgave i karrieren.

John Fredriksen valgte allerede i 1978 at flytte adressen til London, men forblev norsk statsborger. Lige indtil 2006, hvor en ændring i den norske skattelovgivning betød, at en norsk statsborger bosat i udlandet højst måtte opholde sig i Norge i 90 dage, hvis den pågældende ønskede at slippe for den norske formueskat.

Skibsrederen ønskede ikke at komme i kløerne på det norske skattevæsen, men han kunne heller ikke klare forretningerne i Norge inden for de 90 dage. Derfor valgte han at blive cypriotisk statsborger, skrev Aftenposten i maj 2006.

John Fredriksen har gennem hele sin karriere været kendt for at tage store risici i sine forretninger. Men nu forlyder det, at tvillinge-døtrene har fået deres far til at passe lidt mere på.

Han har dog ikke skruet ned for arbejdsindsatsen, men fortsætter ufortrødent. Tid til en stor fødselsdagsfejring bliver der ikke tale om, siger skibsrederen i et interview med TradeWinds.

Redaktionen

Relateret indhold

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Stormflod kostede én million på bundlinjen

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Borgmester vil have advokatundersøgelse af økonomisk krise

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Så stor er tunnelfabrikken ved Rødbyhavn

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Iver Huitfeldt træner i Det Røde Hav

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Inspektionsfartøjer tilbage på havet

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Rigsfællesskab vil pause dybhavsminedrift

19.03.2024Maritimedanmark.dk

På ekspedition med all-inclusive

10.03.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Welkin nu på svenske hænder

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle