Klik venligst
danskerederier.gif

Verden venter på Trump´s reaktion

Verden venter på Trump´s reaktion
Satellit-foto af en af de olieterminaler, der blev ramt ved droneangrebet.

Tirsdag 17. september 2019 kl: 08:57


Angrebet på to af Saudi Arabiens vigtigste olieterminaler har sat USA´s præsident, Donald Trump i et voldsomt dilemma mellem at starte en krig mod Iran - der beskyldes for at stå bag angrebet - eller at komme til at fremstå som svag.

“Jeg ønsker ikke krig mod nogen,” sagde Trump mandag, inden han tilføjede: “Vi har det stærkeste militær i verden… vi er mere forberedt en nogen”.
Udtalelserne faldt i en session med amerikanske journalister i Det Hvide Hus mandag og udstiller ifølge CNN et billede af en “uigennemsigtig” amerikansk strategi på område.

Angrebet fik i går prisen på Brent-olie til at ryge op med 20 pct., inden den stabiliserede sig med en stigning på omkring 12 pct. bl.a. på amerikanske udmeldinger om, at landet var klar til at bruge af sine strategiske olielagre for at holde prisen nede.

Allerede kort efter droneangrebene på de to olieterminaler, der ødelagde anlæg, der producerer 5 mio. tønder olie dagligt, halvdelen af landets samlede produktion, gav den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, Iran skylden for angrebet.

På det tidspunkt havde houthierne, der støttet af Iran kæmper mod den saudiarabisk ledede koalition i Yemen, allerede taget ansvaret for angrebet.

På spørgsmålet om, hvorvidt Iran stod bag angrebet, svarede præsident Trump: “Det ser sådan ud”. Men et øjeblik senere irettesatte han en journalist, der søgte afklaring på spørgsmålet med kommentaren: “Det sagde jeg ikke”.

Amerikanerne har ikke fremlagt beviser for, at det skulle være iranerne, der står bag angrebet og præsidenten vil afvente de videre undersøgelser. “Vi har ikke travlt, sagde han til journalisterne ved presseeventen og vil afvente beviser.

Og der er ikke umiddelbart grund til at forvente en fuldtonet militær konflikt med Iran, vurderer militæranalytiker og souschef ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, Johannes Riber, overfor Berlingske.

“Den rygende pistol mangler. Så længe der ikke er tindrende klare indikationer på, at angrebet kom fra det iranske fastland, har jeg svært ved at se en fuldtonet militær konflikt for mig. Hvis man havde taget iranerne på fersk gerning, ville der være tale om et angreb fra et land på et andet, og så ville de de facto være i krig med hinanden. Men beviset mangler,” siger Johannes Riber til Berlingske.
Han har dog svært ved at forestille sig, at iranerne ikke havde en finger med i angrebet, eventuelt i form af støtte til de houthioprørere, der har taget ansvaret for angrebet.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Eksplosion på tankskib fanget på video
- Oslofærger forbliver i havn frem til 17. juni
- Maersk containerskib ramt af coronavirus
- Ældre søfolk mere udsatte for ulykker
- Strandede krydstogtansatte begår selvmord
- Polsk fragtskib angrebet i Guineabugten
- Container shipping måske så småt på vej op
- Ny amerikansk advarsel til iranske skibe
- Eimskip svækket af corona-nedtur
- Panama vil tiltrække flere oplægninger
- Norsk skibsfart klimaneutral inden 2050
- Iranske tankskibe udfordrer USA


Dagens mest læste

- Eksplosion på tankskib fanget på video
- Ny DFDS-færge søsat i Kina
- Styrelse godkender to nye havmølleparker


Ugens mest læste

- Dansk sejlbåd dukket op i Atlanterhavet
- Kæmpe skib lagt til ved kort kaj
- Piratskib eksploderede under ildkamp
- Strandede krydstogtansatte begår selvmord
- Fragtskib på grund ud for Langeland
- Kvindelig US Navy-captain fyret for oliespild
- Norsk ejet tankskib i ildkamp med pirater
- Maersk containerskib ramt af coronavirus
- Ardent trækker sig fra bjærgningsmarkedet
- Eksplosion på tankskib fanget på video
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst