Klik venligst
danskerederier.gif

Verden venter på Trump´s reaktion

Verden venter på Trump´s reaktion
Satellit-foto af en af de olieterminaler, der blev ramt ved droneangrebet.

Tirsdag 17. september 2019 kl: 08:57


Angrebet på to af Saudi Arabiens vigtigste olieterminaler har sat USA´s præsident, Donald Trump i et voldsomt dilemma mellem at starte en krig mod Iran - der beskyldes for at stå bag angrebet - eller at komme til at fremstå som svag.

“Jeg ønsker ikke krig mod nogen,” sagde Trump mandag, inden han tilføjede: “Vi har det stærkeste militær i verden… vi er mere forberedt en nogen”.
Udtalelserne faldt i en session med amerikanske journalister i Det Hvide Hus mandag og udstiller ifølge CNN et billede af en “uigennemsigtig” amerikansk strategi på område.

Angrebet fik i går prisen på Brent-olie til at ryge op med 20 pct., inden den stabiliserede sig med en stigning på omkring 12 pct. bl.a. på amerikanske udmeldinger om, at landet var klar til at bruge af sine strategiske olielagre for at holde prisen nede.

Allerede kort efter droneangrebene på de to olieterminaler, der ødelagde anlæg, der producerer 5 mio. tønder olie dagligt, halvdelen af landets samlede produktion, gav den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, Iran skylden for angrebet.

På det tidspunkt havde houthierne, der støttet af Iran kæmper mod den saudiarabisk ledede koalition i Yemen, allerede taget ansvaret for angrebet.

På spørgsmålet om, hvorvidt Iran stod bag angrebet, svarede præsident Trump: “Det ser sådan ud”. Men et øjeblik senere irettesatte han en journalist, der søgte afklaring på spørgsmålet med kommentaren: “Det sagde jeg ikke”.

Amerikanerne har ikke fremlagt beviser for, at det skulle være iranerne, der står bag angrebet og præsidenten vil afvente de videre undersøgelser. “Vi har ikke travlt, sagde han til journalisterne ved presseeventen og vil afvente beviser.

Og der er ikke umiddelbart grund til at forvente en fuldtonet militær konflikt med Iran, vurderer militæranalytiker og souschef ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, Johannes Riber, overfor Berlingske.

“Den rygende pistol mangler. Så længe der ikke er tindrende klare indikationer på, at angrebet kom fra det iranske fastland, har jeg svært ved at se en fuldtonet militær konflikt for mig. Hvis man havde taget iranerne på fersk gerning, ville der være tale om et angreb fra et land på et andet, og så ville de de facto være i krig med hinanden. Men beviset mangler,” siger Johannes Riber til Berlingske.
Han har dog svært ved at forestille sig, at iranerne ikke havde en finger med i angrebet, eventuelt i form af støtte til de houthioprørere, der har taget ansvaret for angrebet.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- MSC tilslutter sig afvisning af arktisk rute
- Norden sælger MR tanker over vurderingen
- Johnson & EU: Brexit aftale er på plads
- Billig svensk kroner gavner Stena Line
- Rekord-udbetalinger venter P&I klubber
- EU klar til at godkende Brexit aftale, men…
- Maritimt mysterium på run-away skib
- USA advarer skibe mod at slukke AIS
- Macron vil lægge skat på skibsbrændstof
- IMO 2020 kan give Maersk fordele
- Tide Carrier sag afsluttes med mio-bøde
- Maersk-CEO mødes med Merkel og Macron


Dagens mest læste

- Fantastisk drone-video af verdens største
- Norden sælger MR tanker over vurderingen
- Rekord-udbetalinger venter P&I klubber
- Johnson & EU: Brexit aftale er på plads
- MSC tilslutter sig afvisning af arktisk rute


Ugens mest læste

- Krydstogtskib fik lige mast sig igennem ..
- Kaptajn sejlede afsted med ustyrligt skib
- Maritimt mysterium på run-away skib
- Broen overhørte advarsler i 50 min
- Nu kører det for The Ocean Cleanup
- Iransk tankskib brænder i Det Røde Hav
- Stena Saga giver afgørende hjælp
- Rederi: Angreb kom ikke fra Saudi Arabien
- DFDS har modtaget tredje kæmpe ro-ro
- Nye sikkerhedsråd på vej efter eksplosion
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst