Klik venligst
danskerederier.gif

Hidtil uset: Krydstogtskib sælges til skrot

Hidtil uset: Krydstogtskib sælges til skrot
Costa Victoria er sejlet til ophugning. Foto: Costa Cruises.

Søndag 28. juni 2020 kl: 10:00


Mens alle andre dele af skibsfarten har været ramt af nedture gennem de sidste årtier, er krydstogtindustrien gået fri. Men det har Coronakrisen sat en stopper for. Mia-tab præger branchen - og nu sælges et relativt moderne skib for første gang til skrot.

Der var næppe nogen om bord på det 24 år gamle krydstogtskib Costa Victoria, der forestillede sig i marts, da Coronakrisen suspenderede alle krydstogter, at de havde været med på skibets allersidste togt.

Men for en branche, der gennem de seneste årtier kun har kendt til fremgang, rammer Covid-19 pandemien hårdere, end de fleste havde forestillet sig. Verdens største krydstogt gruppe, Carnival Corp., tabte vanvittige 4,4 mia. dollar i første kvartal og har gennem voldsomme besparelser reduceret de løbende tab fra 1 mia. dollar til 650 mio. dollar. Pr. måned.

Seneste har selskabet optaget et nyt lån på 2,8 mia. dollar som skal dække de fortsatte tab i de kommende måneder. Men yderligere omkostningsbesparelser er nødvendige, og når alt andet er skåret væk, er der ikke andet for, end at kigge på flåden.

Og Carnival Corp meldte den 18. juni ud, at de “allerede havde indgået foreløbige aftaler om bortskaffelse af seks skibe, der forventes at forlade flåden inden for de næste 90 dage” ligesom flere aftaler var under udarbejdelse.

Italienske medier kunne så for få dage siden rapportere, at et af Carnival Corp´s krydstogtbrands, Costa Cruises, havde solgt Costa Victoria til brug som hotelskib for et af Italiens skibsværfter.

Men i en overraskende melding kunne borgmesteren i den toscanske havneby Piombino fortælle, at det 252 meter lange skibe med plads til knap 2.400 passagerer og 800 besætningsmedlemmer var ankommet byen for at blive hugget op.

Carnival udskifter løbende skibene i sin flåde på nu 104 skibe, men ingen skibe er i de senere år blevet solgt til skrot. Nu er iagttagere spændt på at se, hvilke skibe Carnival Corp. også har tænkt sig at sælge - og om de andre store, Royal Caribbean og Norwegian Cruise Line har tænkt sig at følge efter.

Problemet for dem alle er selvfølgelig at finde en køber, der er interesseret i at investere i et ældre krydstogtskib, i den nuværende situation. De mindre krydstogtrederier, der tidligere har købt ældre skibe af de store, er enten blev slugt i de senere års konsolideringer eller står overfor de samme økonomiske vanskeligheder på grund af Covid-19.

Og så er der kun skrotværfterne tilbage. Og heller ikke her er prisen i top, fordi skrotningen er tidskrævende på grund af alt det udstyr, der skal fjernes fra skibene.

Kilde: Maritime Executive


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Stolt-Nielsen slår forventningerne i 2. kvartal
- Skib sejlede rundt i 14 uger med død mand
- 6-dage regel fjernes for nordmænd fra 4. juli
- Opsplitning af J. Lauritzen rederier på plads
- 53 færgeruter har tilmeldt sig gratis-tilbud
- Faaborg Værft vinder skandaleramt opgave
- Så ændres vandvejene i Kattegat
- Yemen ønsker hjælp: Miljøkatastrofe truer
- Køl lagt til ny gigant midt i værste krise
- Trump vil afskære flere tankskibe
- Stigende punktlighed trods aflysninger
- Fagforening fik reduceret fyringerne i DFDS


Dagens mest læste

- Skib sejlede rundt i 14 uger med død mand
- 6-dage regel fjernes for nordmænd fra 4. juli
- Damen værft ramt af voldsomt udbrud
- Stolt-Nielsen slår forventningerne i 2. kvartal
- DFDS lukker rejsebureau i Lithauen


Ugens mest læste

- Hidtil uset: Krydstogtskib sælges til skrot
- Græske flåde skyder fragtskib i smadder
- Traditionsrigt værft tæt på konkurs - igen
- Luksus-øhop i det sydfynske øhav
- Så ændres vandvejene i Kattegat
- Besøg dansk produkttanker anno 1984
- Køl lagt til ny gigant midt i værste krise
- Fjord Cat skal indsættes på Sassnitz-Ystad
- Fyldte tankskibe tør ikke gå i havn
- Skib taber containere ud for Australien
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst