Nyt fund genåbner Estonia undersøgelse

Færgen Estonia havde et fire meter stort hul i skroget, da det sank med 852 mennesker om bord. Det afslører nye tv-billeder af vraget, der bliver vist i dokumentarserien "Estonia - fundet, der ændrer alt” der kan ses på DPlay. Estlands statsminister kræver ny undersøgelse af forliset.

En undervandsdrone afslører revne i skroget på Estonia. Screenshot fra DPlay dokumentar..

Estonias forlis i 1994 er den største maritime katastrofe i fredstid i Europa, og årsagen var ifølge konklusionerne i havarirapporten, at færgens bovport rev sig løs.

Men nu rykker billederne i den nye dokumentar alvorligt ved dén konklusion. Det er de første billeder, der er blevet optaget af vraget siden Sverige, Finland, Estland, Letland, Danmark, Storbritannien og Rusland i 1995 underskrev en gravfredspagt, der forbyder dykning ved vraget, der ligger i internationalt farvand.

Men det valgte selskabet bag dokumentarfilmen at se bort fra og sendte en drone ned til vraget. I en af sekvenserne fra dronens optagelser ses en stor flænge i skroget på fire meter i højden og omkring 1,2 meter i bredden.

Den må ifølge professor i maritim teknik, Jørgen Amdahl fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, være påført Estonia med en kraft på mellem 500 og 600 tons.

“Når man har fundet noget nyt, er man efter min mening forpligtet til at undersøge det og prøve at komme med en forklaring, siger han til den norske avis VG.

En overlevende fra Estonia, der medvirker i dokumentaren, er overbevist om, at færgen ramte et eller andet. Han befandt sig i sin kahyt, da han hørte noget der mindede om lyden af at skibet sejlede gennem is.

Han forklarer i dokumentaren, at han gik fra sin kahyt op til øverste dæk, hvor han kikkede ud over havet og så noget mærkeligt. “Jeg ser noget hvidt, som var flere meter stort. Det bevægede sig mod venstre. Det flyttede sig,” hævder han.

Jeg aner ikke om en ubåd kan se lysere ud end vandet. Men vi ramte tydelig vis noget,” siger han i dokumentaren.

Selvom ingen endnu på baggrund af dokumentaren tør konkludere, at flængen i skroget kan have haft noget med ulykken at gøre, bliver en ny undersøgelse alligevel efterlyst fra flere sider, bl.a. fra pårørendeforeninger i både Sverige og Estland.

Kilde: NRK

Se trailer fra serien, der bliver vist på DPlay fra i dag herunder.

Relateret indhold

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Lars Jespersen genvalgt som formand for DSHV

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Svensk flådechef: Den russiske skyggeflåde mistænkes for at spionere

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle