danskerederier.gif

Autonom drone skal finde vej uden GPS

Autonom drone skal finde vej uden GPS
En autonom drone skal overtage de farlige inspektioner af ballasttanke. Foto: DTU.

Tirsdag 25. maj 2021 kl: 11:50


Hvordan styres en drone gennem et skibs ballasttanke uden mulighed for GPS-assistance? Det er en af de store udfordringer for en ung forsker, der er med til at udvikle en autonom drone, der kan øge sikkerheden markant ved inspektion af de lukkede tanke eller vindmøllevinger.

Det farlige arbejde med at inspicere ballasttankene på et skib, kan blive afløst af en autonom drone, som projektet Inspectrone med deltagelse af bl.a. DTU og Force Technology er i gang med at udvikle.

Den unge forsker Rune Yding Brogaard er en af kræfterne i projektet, der er ledet af lektor Evangelos Boukas, DTU Elektro.

I projektet er det Rune Yding Brogaards opgave at sikre navigation og positionering af dronen uden at anvende GPS. Det er nemlig ikke muligt at fange GPS-signalerne i de lukkede rum, som ballasttankene udgør.

I stedet anvender han software og sensorer som et kamera og en lidar, der måler afstand ved hjælp af laserstråler, til at finde vej. Der er som regel mange ballasttanke på et skib, der ligger side om side og ofte også stablet oven på hinanden i flere lag.

Adgangen til tankene sker gennem et lille mandskabshul i væggen. Under sin færd gennem tankene skal dronen derfor holde styr på, hvor den er, og kunne optegne et kort over tankenes placering. Samtidig skal den anvende en ultralydsscanner på tankens stålvægge for at vurdere tykkelsen af den rust og korrosion, den observerer under sin inspektion.

”Vi har en stor udfordring med at have tilstrækkeligt gode sensorer på dronen, uden at den kommer til at veje for meget. Lige nu er der ca. to kg sensorer monteret, og det er tæt på grænsen for, hvad dronen kan klare, når den samtidig skal kunne bevæge sig frit ud og ind af hullerne i ballasttankene,” siger Rune Yding Brogaard.

Målet er at udvikle en autonom drone, der selv kan starte fra skibsdækket, finde vej gennem ballasttankene og komme retur med en rapport over placering af de fundne fejl og en karakteristik af, hvor alvorlige fejlene er.

Rune Yding Brogaard er blevet hædret i Berlingskes Talent 100-kåring af unge med evne og vilje til at nå helt til tops i dansk erhvervsliv - og han har fået en invitation fra NASA til et forløb på deres Jet Propulsion Laboratory, der står bag Mars-robotterne.

“Det er en mulighed, der kun tilbydes ganske få ikke-amerikanere, og som tydeligt demonstrerer, at de danske forskningskompetencer inden for udvikling af autonome droner er i særklasse,” skriver DTU i en pressemeddelelse.

Kilde: DTU


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Sammenlagte SDK FREJA får stærk start
- Wrist godt gennem vanskeligt corona-år
- Trafigura og Yara vil fremme grøn ammoniak
- Gert Balling ny direktør i HE Marine
- SDK Shipping og Danish Agro går sammen
- Venus vender tilbage til Karrebæksminde
- MARTEC hilser udflytning velkommen
- Autonom drone skal finde vej uden GPS
- Sabrina Chao ny formand for BIMCO
- Blue Water åbner kontor i Thyborøn
- Ny administrerende direktør i MARLOG
- Scan Global Logistics integrerer TransGroup


Dagens mest læste

- Nyt dansk bud på installationsfartøj
- Karstensens Skibsværft øger ordrebogen
- Helikoptere redder 16 fra grundstødt skib
- Eimskip får bøde på 75 mio. kroner
- Søfartsstyrelsen: Et lille skridt fremad


Ugens mest læste

- APM Terminals i Aarhus presset til grænsen
- Molslinjen vi sejle gratis midt på ugen
- Tre skibe involveret da stormvejr ramte
- Officerne har fået ny overenskomst
- Havn udskifter legendarisk navn
- VTS Femern Bælt operativt fra 1. juli
- Historisk sejlads over Atlanten er i gang
- Skoleskibet Danmarks kaptajn går i land
- Udforskning af historisk vrag på vej
- Brand på MSC mega-containerskib
Klik venligst
Klik venligst