Klik venligst
danskerederier.gif

Pirater bringer Danmark i juridisk knibe

Pirater bringer Danmark i juridisk knibe

Fredag 26. november 2021 kl: 08:00


Fire tilfangetagne og fire døde pirater om bord på fregatten Esbern Snare har bragt Danmark i juridisk knibe, fordi der ikke er indgået udleveringsaftaler med de lande der grænser op til Guineabugten. En ekspert kalder det en lortesituation.

De fire overlevende pirater, eller formodede pirater som de burde omtales, blev torsdag i Københavns Byret varetægtsfængslet in absentia i 13 dage, sigtet for drabsforsøg på de danske specialstyrker som de indledte en ildkamp med.

Danmark har derned indledt en retsforfølgelse af de fire mænd, men dermed er det ikke givet at de fire mænd bliver endelig retsforfulgt og dømt i Danmark. Langt fra.

Lars Bangert Struwe, der er generalsekretær for tænketanken Atlantsammenslutningen, og har forsket i piratvirksomhed i mange år, siger til Berlingske Tidende.

”Det er rent ud sagt en lortesituation. Hvis ikke man vælger at sætte dem i en gummibåd med mad og vand, så de selv kan nå deres kyst, så kan den eneste anden mulighed teoretisk være at få dem til Danmark”, siger Lars Bangert Struwe,

”Og i Danmark risikerer man at tabe en retssag, fordi det kan være vanskeligt at bevise, at det vitterligt er pirater. De er så vidt vides ikke taget på fersk gerning, mens de var i færd med at borde et handelsskib, eller taget, mens de var om bord på et. Så hvis de frikendes, kan de søge om asyl i Danmark og søge om erstatning”, siger Lars Bangert Struwe til avisen.

På trods af den penible juridiske situation, bakker såvel statsminister Mette Frederiksen som Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der begge befinder sig i Ghana på statsbesøg, op om aktionen.

”Jeg er både lettet og taknemlig over, at ingen af vores danske udsendte kom til skade i går. Truslen fra pirater mod danske og internationale skibe er helt reel og meget alvorlig, hvilket aktionen i går tydeligt viste. Det er en vigtig og meget konkret opgave, de løser hernede”, siger Jakob Ellemann-Jensen.

”Det er vigtigt for vores egen tryghed og den internationale sikkerhed, at Danmark løfter et ansvar, og at vi engagerer os internationalt. Det er kun muligt at gøre, fordi vores dygtige soldater er klar til at stille op, når vi beder dem om det, og fordi deres familier lader os låne deres kære for en stund”, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Torsdag kritiserede Jakob Ellemann-Jensen dog regeringen for ikke at have sikret sig lokale aftaler og et internationalt mandat til indsatsen i Guineabugten.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Dansk fregat træner i Guineabugten
- Hafnia i gigantisk opkøb af tankskibe
- Lønninger til kinesiske søfolk er eksploderet
- DFDS indstiller godsrute over Kanalen
- Dansk fregat sendt ind i Østersøen
- Sealand Asia får bøde for ulovlig prisaftale
- EU-flådemission står til at miste sit mandat
- Bulkcarrier får motorstop ud for Vesterålen
- Ny rekord for fuldautomatisk sejlads
- Ærøxpressen har markedsandel på 23 pct.
- Norden handlede 10 skibe i 4. kvartal 2021
- Ørsted vinder gigantisk havvindprojekt


Dagens mest læste

- Lønninger til kinesiske søfolk er eksploderet
- APM Terminals Aarhus udvider kølekapacitet
- Maritim Analyse: Der er rift om de unge
- Hafnia i gigantisk opkøb af tankskibe
- Tyske værfter i fare for at lukke


Ugens mest læste

- Kæmpe havvindmølle væltet syd for Lolland
- Triton får tæsk af meterhøje bølger
- Slut med øhop med katamaranen Seahawk
- DFDS indstiller godsrute over Kanalen
- Welltec-stifter Jørgen Hallundbæk død
- 10 m vanddybde i indsejlingen til Thyborøn
- 10-året for Costa Concordia markeret
- Nuyina ankommet til Casey research station
- Stort hollandsk krigsskib nu i Østersøen
- Ny rekord for fuldautomatisk sejlads
Klik venligst
Klik venligst