Klik venligst
danskerederier.gif

3D print kan gøre skibe mere miljøvenlige

3D print kan gøre skibe mere miljøvenlige
MAN Energy Solutions’ fuldskala forsøgsmotor på Research Centre Copenhagen. Foto: Erik G. Lund

Tirsdag 11. januar 2022 kl: 09:18


Skibsmotorerne er et væsentligt fokusområde i den martime verdens bestræbelser på at blive mere bæredygtig. Det gælder også de enkelte dele af motoren, der kontinuerligt skal optimeres for at kunne honorere fremtidens krav om et mindre og mere grønt brændstofforbrug.

En væsentlig komponent i den sammenhæng er indsprøjtningsdysen, der sørger for at sprøjte brændstof ind i motoren, hvor det blandes med ilt, så den bedste forbrænding sikres.

I et samarbejdsprojekt mellem DTU og MAN Energy Solutions har en ung forsker lavet en omfattende afdækning af, om det kan være en fordel at lave en indsprøjtningsdyse, der bliver fremstillet i 3D print.

”Vi har i MAN Energy Solutions længe været opmærksomme på, at 3D printet metal kan give os nogle muligheder til at udforme vigtige dele af vores skibsmotorer, som vi ikke tidligere har haft. Derfor var det oplagt at indgå et samarbejde med DTU om at undersøge potentialet”, siger Peter Hagen, maskiningeniør hos MAN Energy Solutions.

Postdoc Thomas Dahmen fra DTU Mekanik har udført undersøgelsen, hvor han startede med at gennemføre en 3D print Quality Function Deployment analyse. 3D-QFD er en analysemodel, der anvendes til at give overblik over, hvilken værdi 3D print kan tilføre en virksomhed.

”Ved at anvende modellen og kombinere den med teknisk indsigt i både 3D printmetoder og indsprøjtningsdysens funktion, har jeg skabt et overblik over, hvordan en 3D printet dyse kan udformes, så den øger motorens ydelse”, siger Thomas Dahmen.

Forbedringen af indsprøjtningsdysen tog udgangspunkt i, at den med en lidt anderledes udformning - til et mere buet design - kunne forbedre flowet af brændstof. På den måde bidrager den nye udformning af dysen til en bedre forbrænding i motoren. De første forsøg tyder også på, at dysen potentielt kan medvirke til at reducere NOx emissioner fra motoren, men det kræver yderligere undersøgelser at kunne eftervise den effekt.

Den nye 3D printede indsprøjtningsdyse viste så lovende resultater i laboratoriet på DTU, at den efterfølgende blev testet på MAN Energy Solutions’ fuldskala forsøgsmotor på Research Centre Copenhagen i København.

”Testen gik godt, og vi glæder os til som det næste at foretage en langtidstest”, siger Peter Hagen og fortsætter:

”Vi har med Thomas’ grundige afdækning fået et fantastisk grundlag for at gå videre med 3D print i metal af komponenter til skibsmotorer. Jeg er helt sikker på, at vi kommer til at se dem i skibsmotorer inden længe”.

Peter Hagen understreger, at samarbejdet med DTU om fortsat optimering af skibsmotorer fortsætter i fremtiden.

I den omfattende analyse har Thomas Dahmen udover at kigge på design af dysen også sammenlignet fordele og ulemper ved to forskellige teknikker til brug ved fremstilling af metal 3D print, Laser Powder Bed Fusion og Binder Jetting, ligesom han har kigget på forskellige materialetypers egnethed til at fremstille dyserne.

”Denne del af analyserne pegede på at anvende Binder Jetting 3D printmetoden til den nye mere flowrelaterede funktion og udformning af dysen, og med en speciel nikkelbaseret højtemperatur legering som materiale”, siger Thomas Dahmen.

Kilde: DTU


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Sovcomflot misser betaling for nybygning
- Overflod af containere på vej efter krisen
- International Day for Women in Maritime
- Fuldt hus hos Orskov i Frederikshavn
- Grønland vil udvikle brint fra vandkraft
- Afledte effekter rammer hårdest
- OSK Group scorer hattrick ved prisuddeling
- Urenset ballastvand har medvirket til stigning
- Svanehøj slår hul til nyt kæmpemarked
- Vestas i strid modvind efter nedjustering
- Skibsbyggeri kan vende tilbage til Lindø
- Vindere og tabere reagerer på MAN-planer


Dagens mest læste

- Maersk forlænger plastikoprydning med et år
- Serie følger de værnepligtige på Dannebrog
- Skagen Havn får nye administrative rammer
- Danmark støtter Ukraine med missiler
- Ukrainer død i arbejdsulykke på Esbjerg Havn


Ugens mest læste

- Overflod af containere på vej efter krisen
- Nu kører Maersk uden om Rusland
- Elbil i brand på færge - hvad så?
- Sovcomflot misser betaling for nybygning
- Stena fejrer med første kvindelige kaptajn
- Rusland udpeger afløser for Moskva
- Gigantmøller testes ud for Frederikshavn
- Kina øger importen af billig russisk olie
- Havnedirektør hjemsendt efter opsigelse
- Grækenland er helle for russiske STS-opps
Klik venligst
Klik venligst