Værfter i voldsom kritik af egen forening

Stærkt kritisabelt. Sådan karakterisere landets største værfter det forløb, der har ført til, at et konsortie ledet af den danske våbenproducent Terma har fået ordren på at bygge nye patruljeskibe for omkring 5 mia. kr. til Forsvaret. Forsvaresministeren skal i samråd om sagen i dag.

Arkivfoto..

Tre danske værfter, Fayard på Fyn, Orskov Yard og Karstensens Skibsværft kritiserer i hårde vendinger den proces, der har ført til, at et konsortium uden værftserfaring er blevet tildelt opgaven, uden det har været sendt i udbud.

En kritik, der også rammer deres egen brancheforening Danske Maritime.

Efter pressemeddelelsen fra daværende forsvarsminister Trine Bramsen i juni i fjor om, at de nye patruljeskibe skal bygges i Danmark, og at et forprojekt med inddragelse af

danske virksomheder nu ville gå i gang hørte værfterne ikke mere før seks måneder senere, hvor værfterne deltog i et møde - ikke indkaldt af Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, men af brancheorganisationerne Danske Maritime og DI Forsvar og sikkerhed.

I indbydelsen fastslår organisationerne, at det nyoprettede konsortium “Danske Patruljeskibe” bestående af Odense Maritime Technology (OMT), Terma og Pension Danmark inviterer til et “dialog og informationsmøde, hvor vi præsenterer konsortiet og vores tanker”.

På mødet den 6 december 2021byder Poul Præstegaard Skadhede, medejer og bestyrelsesmedlem i OMT, velkommen. Herefter er der indlæg fra de to brancheorganisationer samt de tre konsortiemedlemmer.

”Det var en meget surrealistisk oplevelse at være deltager på det møde. Vi var inviteret af vores brancheorganisationer, som vi troede, behandlede alle deres medlemmer lige. Men her var vi altså vidne til, at de aktivt promoverede en virksomhed, på bekostning af hele den øvrige branche. Jeg tror, vi var mange deltagere, der tænkte, at det her, det er helt galt,” siger Knud Degn Karstensen, direktør hos Karstensens Skibsværft i Skagen.

Hvad der desuden undrer værftsdirektørerne fra Fayard, Orskov Yard og Karstensens Skibsværft, er, at der på mødet blev talt om en række emner, der for dem var helt nye - blandt andet et ikke tidligere offentliggjort slide om FMI´s overordnede tidsplan.

”Det virkede som om DI, Danske Maritime og konsortiet vidste mere om FMIs projekt end os andre. For eksempel gennemgik de FMIs overordnede tidsplan for hele projektet. Hvorfra kendte de til den? Det er vigtigt at huske, at hverken FMI eller nogen anden offentlig instans har med det her møde at gøre,” siger Lars Fischer, administrerende direktør hos Orskov Yard i Frederikshavn ifølge Erhvervshus Nord.

Det bliver også klart for de tre direktører på mødet, at FMI´s opgave både omfatter design og bygning af de nye skibe - som konsortiet Danske Patrujleskibe efterfølgende bliver totalleverandør af.

”Vi bliver målløse over, at konsortiet, som ikke har erfaring med at bygge skibe og ikke har byggekapacitet, taler om at blive totalleverandør til et projekt, som de på en eller anden måde har fået at vide ikke kun går på design men også konstruktion og vedligehold. Jeg kan huske, at jeg får øjenkontakt med de to andre værfter under mødet. Der tænker vi alle, at selvom vi er benhårde konkurrenter, så må vi hjælpe hinanden med at løse det her,” siger Knud Degn Karstensen.

På Fayard har medejer Kristian Eidnes Andersen tidligere luftet sin frygt for, at “man er i gang med at lave et nyt IC4-tog”.

Fayard har på grund af det manglende udbud klaget til Klagenævnet for Udbud.

Danske Maritime, der både har de utilfredse værfter og konsortie-deltageren OMT som medlemmer, ønsker ikke at kommentere på sagen og kritikken før efter det samråd, som forsvarsministeren er indkaldt til kl. 11.30 i dag fredag, oplyser organisationens presse- og kommunikationschef Mia Tang til Maritime Danmark.

På det åbne samråd skal Morten Bødskov redegøre for, hvordan Forsvarsministeriet har sikret sig, at tilbuddet fra Danske Patruljeskibe K/S på nye patruljeskibe er bedre, end hvad andre selskaber kan levere.

Redaktionen

Relateret indhold

Foga-samarbejde udvider med endnu et skib

20.04.2024Maritimedanmark.dk

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Verden er 25 procent globaliseret

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle