Klik venligst
danskerederier.gif

Hempel skibsmaling brugt på Putins flåde

Hempel skibsmaling brugt på Putins flåde
Sortehavsflådens 13. værft har tre gange fået leveret maling fra Hempel. Foto: 13srz.ru

Fredag 14. oktober 2022 kl: 09:15


Krigsskibe i Putins Sortehavsflåde på Krim er blevet behandlet med produkter fra den danske malings-gigant Hempel. Det er sket efter annekteringen af Krim i 2014 trods sanktionerne, skriver mediet Danwatch. Hempel erkender og fordømmer, at deres produkter er havnet på Sortehavsflådens værft.

To leverandører har solgt Hempel-produkter til en samlet værdi af 1,4 mio. kr. til den russiske Sortehavsflådes 13. skibsværft med base på Krim, der er ejet af Ruslands Forsvarsministerium.
Det viser kontrakter fra den officielle russiske udbudsbase, som Danwatch er i besiddelse af.

Kontrakterne er indgået i 2016, 2017 og 2018 efter, at der blev indført sanktioner mod Krim, og det er Hempels ansvar, at det skete siger en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England, Tara Van Ho:

“Handlerne fandt sted efter 2014, og Hempel burde have været opmærksom på, at ethvert salg via Sevastopol var forbundet med risiko for at blive anvendt af det russiske militær, der  allerede dengang var involveret i ulovlig besættelse og systematiske krænkelser af menneskerettighederne og krigens love”, siger hun til Danwatch.

“Vi fordømmer på det stærkeste, at vores produkter, gennem indirekte kanaler, er havnet på Sortehavsflådens værft”, skriver Hempel i en skriftlig kommentar til Danwatch.

Hempel skriver videre, at de kontroversielle salg til Sortehavsflåden blev opdaget ved en intern revision i 2019. Nogle af Hempels kunder havde videredistribueret produkterne til Sortehavsflådens værft. Disse kunder blev derefter blokeret og en undersøgelse med eksterne juridiske eksperter og erhvervsefterforskere blev sat i værk.

Eksperterne konkluderede ifølge Hempel, at selskabet ikke havde brudt sanktionerne mod Rusland, som var indført efter annekteringen af Krim.

“Den bekræftede dog også, at nogle medarbejdere i Hempel Rusland sørgede for, at Hempel produkter indirekte blev leveret til Sortehavsflådens værft via russiske kunder. Dette var, og er, i modstrid med Hempel A/S’ interne retningslinjer og adfærdskodeks.(...) Som direkte resultat af disse overtrædelser blev der hurtigt taget affære, og de involverede medarbejdere blev afskediget”, skriver Hempel videre til Danwatch.

Ifølge Tara Van Ho er det bekymrende, at Hempel først opdagede de ulovlige salg i 2019, når det første fandt sted i 2016 og vurderer, at det strider mod FN´s vejledende principper om forretning og menneskerettigheder, som Hempel er forpligtet til at følge.

“Hempel burde rutinemæssigt have foretaget løbende grundige menneskeretlige due diligences for at sikre, at de ikke bidrog til konflikten,” siger hun til mediet.

Hempel meddelte i april i år, at man som følge af krigen i Ukraine trækker sig fra det russiske marked.

Kilde: Danwatch.


< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Maersk åbner ny fragtrute fra Billund
- Maersk vil dele køle-data med kunderne
- Malik Group styrker direktionen med tre nye
- Dansk agentur udvider til to kontinenter
- DSV ramt af krav om en halv milliard
- Blue Water vinder 5-årig aftale med Vestas
- Ny to-årig maritime uddannelse på CBS
- Bondam ny chef for krydstogtnetværk
- PowerCon skal levere landstrøm i Miami
- Maersk donerer containere til jordskævlsofre
- Maersk indsætter droner til lager-tjek
- DSV forudser nedgang efter stærkt 2022


Dagens mest læste

- Stort skoleskib på grund i Norge


Ugens mest læste

- Se Maersk nye metanoldrevne feederskib
- Ny bornholmerfærge på vej til Danmark
- Mærsk sælger Maersk Supply Service
- Det gik helt galt ved anløb i Kaohsiung
- Borgmester freder færgerute til Marstal
- Syv fortsat indlagt efter dokulykke
- Bulkcarrier tilbageholdt i Finland
- Brændende tankskib ud for Portugal
- Stort skoleskib på grund i Norge
- Maersk åbner ny fragtrute fra Billund
Klik venligst
Klik venligst