Dansk satellitopsendelse vigtig for skibsfart
Danmarks første kommercielle satellit sendes i morgen ud i rummet, når Space X-raketten Transporter 6 har lift-off fra Florida. Satellitten Sternula-1 er en del af MARIOT-projektet, der bliver startskuddet til verdens største satellitnetværk målrettet skibsindustrien.
Sternula-1 er den første af et stort antal små satellitter, der sammen med i alt 60 andre Sternula-satellitter vil danne verdens største satellitbaserede kommunikationsnetværk for skibsindustrien. Netværket kommer til at dække globalt, så skibe kan kommunikere med hinanden, med myndigheder, tjenesteudbydere og ikke mindst havnene.
Bag opsendelsen - efter planen i morgen kl. 15.56 - står den Aalborg-virksomheden Sternula, Aalborg Universitet, GateHouse SatCom, Satlab, DMI, Space Inventor og Innovationsfonden Danmark.
Sternula-1 og den indbyggede AIS 2.0-teknologi, også kaldet VDES, rummer et enormt kommercielt potentiale, idet skibsindustrien mangler én fælles global standard for udveksling af data og kommunikation.
Sternula-1-opsendelsen er således et vigtigt første skridt i retning mod øget digitalisering i skibsindustrien, hvilket blandt andet vil føre til en højere effektivitet og en langt nemmere digital koordinering af alt lige fra havnepladser, proviant og brændstof til lokationsbaserede vejrudsigter. Det vil blandt andet sikre mindre ventetid ud for havnene og dermed et lavere CO2-udslip fra skibene, skriver parterne bag projektet i en pressemeddelelse.
“AIS 2.0 kan føre helt nye muligheder med sig, når det gælder digitalisering og connectivity i den maritime industri. Teknologien kan blandt andet udløse store fordele for maritime myndigheder, skibsejere, kystvagter og maritime tjenesteudbydere, der pludselig kan stille en lang række nye ydelser til rådighed for skibene, mens de er til søs.
Satellit-netværket har en høj sikkerhed og baner vej for en langt mere effektiv skibsindustri, der således også kan udnytte teknologien til at sænke deres forbrug og klimaaftryk,” siger Lars Moltsen, CEO i Sternula.
Også hos en af de andre partnere på den rumhistoriske satellitopsendelse, GateHouse SatCom, forventes især den høje sikkerhed i det nye satellitnetværk at få afgørende betydning.
“AIS 2.0 tilfører nye sikre datakanaler, øget kapacitet og global to-vejs-kommunikation via satellit. Den indbyggede sikkerhed i AIS 2.0 gør teknologien til en perfekt mulighed for transmission af sensitive data. Samtidig tillader teknologien ikke IP-forbindelser. Det betyder, at kritiske systemer ombord på skibene er godt beskyttet mod cyberkriminalitet og terrorisme, selvom de kobles op på forskellige kyst-services, lyder det fra Thomas Scott Jensen, CEO i GateHouse SatCom.
Opsendelsen fra Cape Canaveral Space Force Station i Florida kan i morgen følges live HER fra kl. 15.45.