Skibe advares om undersøisk vulkanudbrud

Torsdag 15. marts 2018 kl: 11:56

Skibe advares om undersøisk vulkanudbrud
Grenada's National Disaster Management Agency (NaDMA) og University of the West Indies Seismic Research Center i Trinidad har udsendt en advarsel til skibsfarten om øget aktivitet fra en undersøisk vulkan, der går under navnet ”Kick 'em Jenny”.

”Vulkanske aktiviteter fra Kick em 'Jenny, der er registreret siden 1939, består sædvanligvis af flere udbrud, der varer flere dage før den igen går i dvale. Derfor bør der forventes yderligere udbrud i denne omgang, ” siger NaDMA.

Regeringen har indført en eksklusionszone på 2,5 sømil fra vulkanen på grund af de farer, der er forbundet med udslip af vulkanske gasser. Store undervandsudledninger af gas kan udgøre en fare for stabiliteten i skibet, ifølge professor Richard Robertson fra det seismiske forskningscenter. Centret forventer ikke, at den seismiske aktivitet er alvorlig nok til at udløse en tsunami.

Kick dem Jenny, der ligger omkring 4,2 sømil fra Grenada, er blandt Caribiens mest aktive vulkaner. Selvom dens aktivitet aldrig har resulteret i nogen registrerede dødsfald, mener nogle, at gasudslip fra vulkanen var skyld i, at skonnerten Island Queen forsvandt i 1944.

Gasudslip sænker vandets bæreevne og påvirker opdriften. Som en sikkerhedsforanstaltning opretholder Grenada en permanent 1,5 kilometer eksklusionszone omkring vulkanen, og den udvider zonen til fem kilometer i tider med øget aktivitet.

Den første rapport om vulkanen kom i 1939, selvom den må have været i udbrud mange gange før den dato. Den 23.-24. juli 1939 brød udbruddet havets overflade, sendte sky af dampe, gasser og aske 275 meter i vejret.

Udbruddet skabte en række tsunamier med omkring to meter høje, da de nåede kysterne i det nordlige Grenada og det sydlige Grenadinerne. En lille tsunami nåede også vestkysten af nærliggende Barbados, hvor en kystvej pludseligt blev overskyllet af ’en havbølge’.

Vulkanen, hvis top ligger omkring 185 meter under havoverfladen, hæver sig cirka 1.300 meter fra havbunden. Den har været i udbrud mindst tolv gange mellem 1939 og 2001. Den sidste gang var den 4. december 2001.

I juli 2015 tiltog den seismiske aktivitet omkring vulkanen, uden det kom til et egentligt udbrud, hvorefter den igen faldt til ro.

Under teksten ses en video af undersøiske optagelser fra vulkanen samt omgivelserne.

Kilde: Maritime Executive/ Redaktionen
Brian Petersen

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.