Svovltung olie væk fra spotmarkedet i 2020

Torsdag 15. marts 2018 kl: 13:55

Svovltung olie væk fra spotmarkedet i 2020
Svovltung olie til skibe med scrubbere kan blive sværere at finde i fremtiden.

Rederier, der installerer scrubbere på deres skibe, må indstille sig på at købe den svovltunge olie på terminskontrakter, når de nye IMO-regler om svovludledning træder i kraft 1. januar 2020. Det skyldes ifølge oliegiganten ExxonMobil, at leverandører vil konvertere deres lagre til olie med lavt svovlindhold.

Bunkerleverandører verden over vil fokusere på at kunne levere olie med lavt svovlindhold til 99 pct. af verdensflåden af oceangående skibe, der fra 1. januar 2020 bliver tvunget til at benytte dette brændstof for at overholde de nye regler om et maksimalt svovlindhold på 0,5 pct. i stedet for 3,5 pct.

Resultatet vil blive, at lagrene bliver fyldt op med den mere miljøvenlige olie, mens den svovltunge olie vil være tilgængelig langt færre steder.

“Det handler ikke om, at olien vil forsvinde fra markedet. Det handler om logistik,” siger John LaRese, der er rådgiver i ExxonMobil til TradeWinds.

Det betyder, at redere der har brug for den svovltunge olie til deres skibe, bliver tvunget til at købe den på terminskontrakter. Den vil forsvinde fra spot-markedet, forudser han.

“Vil olie med højt svovlindhold være tilgængelig i en given havn, når du har brug for den, for at få gavn af din scrubber? Det er bekymringen. Hvis du har en scrubber, bliver du nødt til at tale med din leverandør om en terminskonrtrakt,” siger han.

I stedet for at købe små mængder af den billigere olie med højt svovlindhold på spotmarkedet, kan rederne blive nødt til at binde sig til fx. 40.000 tons over et år, i stedet for at købe 1.000 tons af gangen, når de har brug for det.

Problemet er største for de mange skibe, der ikke sejler på faste ruter. Krydstogtsrederier - der i mod - ved hvor deres skibe sejler hen og investerer derfor i scrubbere, fordi de kan planlægge deres bunkering.

“De ved, hvor de sejler hen. De hører til de operatører, der er heldige,” siger John LeRese.

På disse breddegrader er DFDS i gang med at udstyre sine skibe med scrubbere. De har også fordelen af at kunne planlægge bunkering, fordi skibene sejler i fast rutefart.

I dag vurderes det, at blot 400 af verdens ialt 50.000 til 60.000 oceangående skibe er udstyret med scrubbere.

Kilde: TradeWinds.

Lars Emtekær

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.