SIMAC en del af projekt MARS

Torsdag 25. november 2021 kl: 16:00

SIMAC en del af projekt MARS
Arkivfoto

SIMAC er blevet en del af projekt MARS, der skal udvikle et nationalt testcenter til driftsoptimering af autonome skibsoperationer. MARS indgår i NextGen Robotics, der vil skabe et dansk knudepunkt for test og udvikling af autonom højteknologi i den bæredygtige kystnære skibsfart.

Med MARS vil Fyn derfor bygge bro mellem det stærke maritime økosystem på Sydfyn og robot- og dronemiljøet og udnytte de mange synergier til at styrke udviklingen af autonom kystnær skibsfart.

Det sydfynske øhavs geografi, tilstedeværelsen af maritime kompetencer på højt specialiseret niveau, et innovativt og entreprenant miljø, de sydfynske kommuners færgedrift samt nærheden til robot- og droneklyngerne og SDU, er samlet set unikke forudsætninger for netop her at etablere rammerne for udviklingsarbejde samt test og demonstration af autonom teknologi.

Ambitionen er at udvikle datagrundlag for de højteknologiske løsninger, der skal gøre dansk skibsfart mere bæredygtig, fleksibel og sikker; eksisterende færger som nye færger.

Det handler om avancerede teknologier til overvågning-, dataindsamling- og kommunikationsapplikationer på kystnære skibe.

Hertil vil MARS etablere faciliteter og testområder til lands og til vands og ikke mindst gøre klar til at de autonome teknologier afprøves, testes og demonstreres på sejladser i området.

Med nye teknologier følger også behov for nye kompetencer og uddannelse. Derfor vil man i MARS også kortlægge, hvilke kompetencer fremtidens maritime arbejdsstyrke til lands og til vands får brug for og dertil udvikle matchende uddannelsestilbud.

Der er tale om tre forskellige cases, der deler et fælles teknologigrundlag, men retter sig mod tre forskellige applikationer og markeder.

Resultaterne fra ’Højestene’ skal afdække potentialerne ved retro-fit af autonome systemer til eksisterende fartøjer.

Data fra ’Ellen’ skal bidrage til grundlaget for at udvikle nye færger til kystnær gods- og passagertransport, mens ’ferry-on-demand’ er et udviklingsprojekt, der skal undersøge helt nye koncepter for kystnær transport.

SIMAC, MARLOG, MARNAV, SDU, Fonden Motorfabrikken Marstal, DanaDynamics, Tuco Marine Group, Automation Lab, Lorenz Technology, Erhvervshus Fyn, DFDS, Færgesekretariatet, Svendborg Kommune, Ærø Kommune og Faaborg Midtfyn Kommune er partnere i projektet.

Fyn huser i dag omkring 7000 arbejdspladser på land og til vands inden for det maritime i 250 maritime virksomheder.


Redaktionen

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.