Fyn klar til næste robotrevolution

Fredag 26. november 2021 kl: 10:19

Fyn klar til næste robotrevolution
Der er udsigt til fuldt blus på dansk robotudvikling, når Fyns erhvervsfyrtårn - NextGen Robotics - tager den fynske landjord, luft og Øhav i brug i millionsatsning på udvikling af næste generation robotter og autonom højteknologi.

Robotter, droner og autonome skibe; snart skal de fremstille vindmøller, sejle skibe og flyve med blodprøver. NextGen Robotics er Fyns erhvervsfyrtårn, der med mere end 65 partnere og et budget på over 200 mio. dkk, er klar til at skrue op for Danmarks robot-og droneudvikling. Det trækker blandt andet tråde til det en gang hæderkronede Mærsk skibsværft på Lindø, hvor grundstenene til den danske robotindustri blev lagt.

Syddansk Universitet vil, som en del af NextGen Robotics, etablere verdens første test- og udviklingscenter for robotløsninger til produktion og servicering af megakonstruktioner og igen producere store elementer på Odense Havn (tidligere Lindø). Modsat dengang, vil det i fremtiden være en flåde af robotter og droner, der skal robotisere produktionen og svejse, løfte, skrue, skære, printe og fremstille store elementer- som fundamenter til vindmøller, huse og skibe.

”Robotter, der udvikler, tester og bygger store konstruktioner, kan blive en gamechanger og næste robotrevolution for Danmark og dansk industri, lyder det fra Henrik Bindslev, Dekan på det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet. - Med mere end 30 års robotforskning på SDU vil vi sammen med virksomheder flytte grænserne for, hvad vi kan opnå med robotteknologi. Først fik vi robotter på fabrikkerne, der har effektiviseret, optimeret og mindsket ressourcespild, men teknologien er nu moden til, at robotterne rykker ind i flere industrie”r, siger Henrik Bindslev.

Fra lufthavnen på Nordfyn til det sydfynske Øhav vil NextGen Robotics styrke udviklingen og fremme eksporten af robotter og autonom højteknologi; UAS Denmark dronetestcenter i HCA Airport udvides med avancerede testfaciliteter, Sydfyn og Ærø bliver knudepunkt for MARLOG, SIMAC og partners udvikling af autonomi til kystnær bæredygtig skibsdrift, og Odense Robotics vil med "Robotternes Hus" skabe et internationalt udstillingsvindue for Danmark som robotnation:

”På Fyn har vi den viden, uddannelser, arbejdskraft og de stærke samarbejder, der skal tage dansk højteknologi til næste niveau. Med en bred fællesfynsk satsning på robotter, droner og selvsejlende skibe vil det fynske fyrtårn udvikle fremtidens teknologier, der skal styrke store danske industrier som offshore energiproduktion, det maritime Danmark, Power2X og byggeriet i form af banebrydende løsninger, konkurrenceevne og arbejdspladser”, siger Kenneth Muhs, formand for Business Region Fyn.

Blandt virksomhederne er der stor opbakning til den fynske robotrevolution. Mere end 50 virksomheder er engageret i konsortiet og kursen er sat; visionen er Fyn som globalt epicenter for test og udvikling af fremtidens højteknologiske industri og sikre Danmark som grøn og konkurrencedygtig industrination i fremtiden. I hvert fald, hvis det står til partnere og fire delkonsortier bag den ansøgning som det fynske fyrtårn netop har sendt afsted til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Det glæder formanden for det tidligere Vækstteam Fyn, der har anbefalet Regeringen at gøre robotteknologi til et af Danmarks kommende regionale fyrtårne:

”Danmark er i dag førende, når det kommer til de små samarbejdende robotter. Det er en stor styrke, som dansk industri skal udbygge i de kommende år, og det skal være med til at sikre produktionen herhjemme i fremtiden. Derfor glæder det mig, at så mange virksomheder har taget anbefalingerne til sig. De har lagt hånden på kogepladen. Nu er det bare at komme i gang og skabe fundamentet for fremtidens arbejdspladser", siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal og det tidligere Vækstteam Fyn.

Redaktionen


Redaktionen

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.