Oligark gemmer megayacht i Hong Kong

Torsdag 13. oktober 2022 kl: 16:00

Oligark gemmer megayacht i Hong Kong
"The Nord" på væftet i Hamborg 2021. Foto: Wolfgang Fricke / CC BY 3.0.

En af verdens mest eksklusive megayachter “The Nord”, der er ejet af Ruslands - ifølge Forbes - rigeste mand, Alexei Mordashov, dukkede pludselig op i Hong Kong tidligere i denne måned. Spørgsmålet var så, om den 3,5 mia. dyre megayacht kunne være i sikkerhed for sanktioner dér.

Megayachtens ejer, Alexei Mordashov, der ejer den russiske mine- og metalgigant Severstal, er ifølge Forbes god for op mod 30 mia. dollar. Og som en af de oligarker, der hævdes at være rigtig tæt på Putin, blev han sanktioneret blandt de første af EU-landene i slutningen af februar.

Og siden er han også blevet blacklistet i Storbritannien, Australien, New Zealand og i USA.

Og hans megayacht “The Nord” har været blandt de mest aktive, siden sanktionerne mod Rusland trådte i kraft.

Den 466 fod lange yacht, der blandt andet er udstyret med to heli-landlingspladser, 20 gæstekabiner og en udfoldelig “beach club”, forlod området omkring Seychellerne i midten af marts og sejlede via Singaporestrædet mod øst og dukkede op i Vladivostok i april.
Altså i sikkerhed for beslaglæggelse og sanktioner.

Men så forlod “The Nord” den sikre russiske havn i starten af oktober og begav sig mod syd til Hong Kong, hvor det på vejen risikerede beslaglæggelse, hvis en ulykke skulle tvinge det i havn.

Og næppe var megayachten nået til den gamle britiske koloni, før det amerikanske finansministerium anmodede den kinesisk-kontrollerede regering i Hong Kong om beslaglæggelse af skibet med henvisning til sanktionerne mod ejeren, oligarken med de 30 mia. dollar.

Men det fik amerikanerne ikke noget ud af. Begrundelsen fra toppen af regeringen i Hong Kong lød, at man alene vil respektere FN-sanktioner. Og dem er der sjovt nok ikke nogen af. Her kan Rusland nemlig - som permanent medlem af Sikkerhedsrådet - nedlægge veto.

Så svaret på spørgsmålet i toppen af historien: Ja, selvfølgelig er megayachten i sikkerhed i det kinesiske styrede Hong Kong.

Kilde: Maritime ExecutiveRedaktionen

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.