Grønlandske havne oplagte som US-baser

Grønlandske havne oplagte som US-baser
Havnen i Sisimiut kunne være velegnet som amerikanske flådebase, vurderer ekspert.

Torsdag 22. august 2019 kl: 14:55


USA er gået på jagt efter nye flådebaser i det arktiske område, og her synes tre grønlandske havne at være attraktive for amerikanerne, vurderer en ekspert overfor Altinget. En grønlandsk politiker er åben over for en nærmere diskussion.

Den amerikanske flåder er af politikerne i Washington blevet bedt om hurtigt at finde egnede lokationer i Arktis til en eller flere flådebaser. Kravet er, at de hver skal kunne huse blandt andet en destroyer og en isbryder.

Og der er tre havne på Grønlands vestkyst, der har en egnet infrastruktur til at løfte opgaven, lyder vurderingen fra pensioneret kommandørkaptajn Per Starklint, der sejlede med det danske søværns skibe i de grønlandske farvande fra 1975 til 2004 og i dag er maritim rådgiver i Naval Team Denmark.

Thulebasen i Nordvestgrønland ligger for langt mod nord til at kunne klare opgaven, fordi den kun kan besejles med almindelige skibe i 1-2 måneder om året. Men havnene i Nuuk, Sisimiut og Polar Oil-havn syd for Nuuk kan leve op til de amerikanske ønsker, vurderer Starklint.

Den amerikanske forsvarsminister skal inden 90 dage efter modtagelsen af en rapport om de egnede havne, træffe beslutning om, hvor de nye flådebaser skal etableres.
Og tanken om amerikanske flådebaser på Grønland er ikke tosset, mener Aaja Chemnitz Larsen, der er medlem af Folketinget.

“Det er en interessant tanke, særligt set i lyset af isen smelter og der opnår nye muligheder for Grønland, som en hub i forhold til en kommende passage. Jeg er sådan set åben overfor det, men det kommer an på præmisserne,” understreger Aaja Chemnitz Larsen.

Flådebaserne kunne have været et emne for præsident Donald Trump at drøfte med statsminister Mette Frederiksen, hvis han ellers var mødt op til det statsbesøg, som han havde inviteret sig selv til.

Kilde: Altinget


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark