20 år siden: Terror-angrebet mod USS Cole

20 år siden: Terror-angrebet mod USS Cole
USS Cole efter angrebet. Foto: US Marine.

Mandag 12. oktober 2020 kl: 16:00


Det er i dag 20 år siden, at 17 besætningsmedlemmer omkom og yderligere 37 blev såret, da destroyeren USS Cole blev ramt af et terrorangreb havnen i Aden. Al Qaeda tog siden ansvaret for angrebet, der var det mest dødbringende mod et amerikansk krigsskib siden 1987.

USS Cole havde lagt til kaj i havnen i Aden kl. 09.30 om morgenen den 12. oktober 2000 og begyndte en time senere at få påfyldt brændstof.

Kl. 11.18 sejlede to selvmordsbombere en lille glasfiberjolle fyldt med mellem 180-320 kg C4 sprængstof op langs bagbords side på USS Cole og udløste en voldsom eksplosion, der sprængte et hul i skibet på 12 gange 18 meter.

Besætningen kæmpede mod oversvømmelserne i skibet og havde først situationen under kontrol efter tre dage.

Angrebet var det mest dødbringende mod et amerikansk krigsskib siden det irakiske angreb på USS Stark den 17. maj 1987, hvor et missilangreb dræbte 37 og sårede 21 besætningsmedlemmer på skibet.

Et af al-Qaida medlemmerne bag planlægningen af angrebet på USS Cole var Khalid al-Mihdhar, der siden blev kendt som en af de terrorister, der kaprede American Airlines flyet, der fløj ind i Pentagon og dræbte 184 den 11. september 2001.

Efter angrebet på USS Cole blev det voldsomt beskadigede skib transporteret til USA, hvor det blev repareret og i dag fortsat indgår i US Navy.

Chefen for flådeoperationer i US Navy, Mike Gilday, opfordrede i en udtalelse i anledningen af 20-året til, at alle i flåden holder et øjebliks stilhed for at mindes de 17 besætningsmedlemmer, der mistede livet.

US Navy har offentliggjort videoen her i forbindelse med 20 året for angrebet på USS Cole.Kilde: Maritime Executive


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark