Video

3D sonarer skal hjælpe autonome skibe

3D sonarer skal hjælpe autonome skibe
3D sonarer skal hjælpe autonome skibe til at sejle i alt slags vejr.

Fredag 8. januar 2021 kl: 10:01


Havnen i Antwerpen er gået sammen med byens universitet for at teste 3D sonarer, der har et potentiale som en innovativ teknologi, der kan hjælpe autonom skibsfart på floder og søer. Ikke mindst fordi sonarer i modsætning til kameraer virker i alt slags vejr.

“Hvis man skal kunne opnå fuld autonom navigation, er det helt afgørende konstant at kunne monitorere omgivelserne,” siger Jan Steckel, professor i CoSys-Lab ved universitetet.

“Kameraer kan selvfølgelig benyttes, men når udsynet er dårligt på grund af f.eks. støv, vandsprøjt, mudder, røg eller tåge, fungerer de ikke korrekt.”

Sonar-sensorer fungerer derimod altid under disse forhold. De kan give et pålideligt billede af skibets omgivelser til en lav pris.

Til projektet har havnen i Antwerpen og forskerne udviklet en 3D sonarsensor med 32 sofistikerede og vandtætte mikrofoner. Informationerne transmitteres i realtid, så der skabes et billede af omgivelserne der gør, at skibet kan undgå at ramme forhindringer.

Teknologien blev testet med succes i slutningen af 2020 på en af havnens testskibe.

Skibsfart på de indenlandske vandveje er afgørende, hvis vi vil sikre tilgængeligheden til vores by og vores havn. Ved at fokusere på teknologi som ubemandet sejlads ønsker vi at øge både markedsandelen og konkurrencedygtigheden for indenlandsk skibsfart yderligere,” siger Annick de Ridder fra havnens ledelse.

“Ubemandede skibe kan føre til store omkostningsbesparelser, ligesom de kan være et svar på den voksende trafikpropper og de stigende omkostninger ved vejtransport,” hedder det videre fra havnen.

Kilde: Offshore Energy / Green Marine.


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark