Allerede 27 LNG-drevne skibe sat i ordre i år

Allerede 27 LNG-drevne skibe sat i ordre i år
CMA CGM er helt i front med LNG-drift.

Tirsdag 13. april 2021 kl: 08:00


LNG manifesterer sig i stigende grad som industriens foretrukne mellemstation på vej mod den CO2-neutrale fremtid, som flere rederier satser på at nå i 2050. Det er først og fremmest nye tank- og containerskibe, der nu bestilles til LNG-drift, viser tal fra Gibson Shipbrokers.

Tankskibe udgør med 14 styk mere end halvdelen af de skibe, der i år er blevet bestilt til LNG-drift. Ni nybygninger er containerskibe, mens to er fragtskibe og to biltransportskibe.

Og det er først og fremmest de større skibe som VLCC´ere, Suezmax og Aframax tankskibe, ultra-store containerskibe og Newcastlemax bulkers, der bestilles til LNG-drift.

Ifølge Gibson er tankskibe og bulkers specielt velegnet til LNG-drift, fordi brændstoftankene kan placeres på dækket og dermed kun har en begrænset indflydelse på skibets kapacitet.

På containerskibe har det været de største nybygninger, der er blevet udstyret til LNG-drift. Her udgør tabet af teu-kapacitet et forholdsvis lille problem.
Anderledes ser det ud på de mindre containerskibe.

Således har franske CMA CGM, der ellers har bestilt flest LNG-drevne skibe, netop annonceret en ordre på op til 20 containerskibe i Panamax størrelse med en kapacitet på 5.000 teu, der bliver leveret med gammeldags maskineri og scrubbere, fordi skibene ifølge Gibson er for små til at få installeret LNG-brændstoftanke.

Men der synes til gengæld at være flere bestillinger af LNG-drevne bulkcarriere på vej, bl.a. fra mineselskabet Rio Tinto, der er i forhandlinger med kinesiske værfter om at bygge op til 12 Newcastlemax til en samlet værdi på godt 800 mio. dollar.

Skibene på 210.dwt. skal bruges til at transportere jernmalm mellem Australien og Kina og skal levers fra 2023.

Ifølge IMO er der i øjeblikket mere end 130 LNG-drevne skibe i ordre. Heraf er mere end 40 containerskibe. Hapag-Lloyd har således seks af de helt store på 23.000 teu under bygning på DSME i Sydkorea, mens CMA CGM har fire 22.000 teu og ni 15.000 teu LNG-drevne i ordre.

Antallet af ordre på LNG-drevne skibe stiger fortsat, fordi ejerne ser en umiddelbar fordel ved dette brændstof.
“Spørgsmålet, der synes sværere og sværere at finde et definitivt svar på er, hvor lang tid, der vil gå, inden alternative brændstoffer som ammoniak, metanol og hydrogen bliver en realitet og begynder at tage markedsandele fra LNG,” spørger Gibson.

Mæglerfirmaet regner med, at det vil ske indenfor dette årti. Maersk er som bekendt allerede godt i gang med et løfte om at lancere det første metanoldrevne container feeder-skib allerede i 2023.

Kilde: Offshore Energy


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark