Sikkerhedsrådet advaret om mulig katastrofe

Sikkerhedsrådet advaret om mulig katastrofe
Det tærede tankskib kan skabe en miljøkatastrofe i Det Røde Havn. Arkivfoto.

Mandag 7. juni 2021 kl: 11:50


Det fuldlastede ,44 år gamle tankskib, Safer, der benyttes som flydende lager, er nu blevet en sag for FN´s Sikkerhedsråd, fordi Houthi-oprørerne fortsat forsinker forhandlingerne om at indgå en aftale om inspektion og vedligeholdelse af skibet, der kan skabe en gigantisk miljøkatastrofe i Det Røde Hav.

FN´s Sikkerhedsråd blev briefet om situationen med skibet, der ligger ud for det borgerkrigsplagede Yemen, og truer med at skabe miljøødelæggelser, der kan koste 20 mia. dollar, hvis det ikke meget snart får den nødvendige vedligeholdelse.

Ifølge Yemens repræsentant i FN bruger oprørerne adgangen til tankskibet som et kort i forhandlingerne for at fremme egen agenda. Han sagde videre, at Yemen allerede for fire år siden gjorde opmærksom på den potentielle miljøkatastrofe, som skibet, der er lastet med 1,1 mio. tønder råolie, udgør.

“FN´s Sikkerhedsråd må leve op til sit ansvar for at gøre det muligt for FN´s tekniske team at komme om bord på tankskibet,” sagde Abdullah Ali Fadhel al-Saadi.

Han gentog behovet for vedligeholdelse af skibet og tømme det for olie. Han foreslog, at olien kan blive solgt for at dække omkostningerne til operationen.

Allerede i fjor var det 406.000 dwt. store skib så ramt af tæring, at havvand var begyndt at trænge ind.

“Katastrofen kan ske hvert sekund, sagde en talsmand for Yemens Safer E&P Operation Co. i juni i fjor.

“Hjælp Yemen fra en frygtelig nært forestående katastrofe, der vil give Yemen yderligere byder i mange år fremover og fratage tusindvis deres livsgrundlag og dræbe livet i Det Røde Hav.”

Men foreløbig er ingenting sket.

Kilde: Maritime Executive


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark