Plastik ø i Stillehavet skal nu kortlægges

Plastik ø i Stillehavet skal nu kortlægges

Torsdag 7. maj 2009 kl: 15:09


Cirkulære havstrømmene i Stillehavet betyder, at affald - først og fremmest plastik - har samlet sig til to gigantiske, flydende øer. Nu vil forskere fra USA se nærmere på fænomenet og indleder i næste måned en ekspedition til den vestlige plastik ø ud for USA's vestkyst.

"På nuværende tidspunkt er oprydning ikke en mulighed. Øen vil blive ved med at vokse i takt med, at vores afhængighed af plastik fortsætter", siger Chris Parry fra California Coastal Commission til avisen San Francisco Chronicle.

Det vurderes at plastik øen vejer op til 15 millioner tons og har en dybde på mellem 30 og 60 meter. Men tallene varierer fra kilde til kilde, så nu skal et hold forskere én gang for alle forsøge at kortlægge affalds øen, der svømmer rundt i Stillehavet uden umiddelbar udsigt til at mindskes eller forsvinde

De amerikanske myndigheder har forsøgt at sætte en oprydningsaktion i gang, men droppede siden projektet. Nu har en privat institution kastet sig ud i Sisyfos-opgaven med at rydde de halvtreds års plastikaffald op af havet, der menes at have akkumuleret siden 1950'erne.

Plastik øen blev opdaget af oceanografen Charles Moore i 1997, da han forsøgte at skyde genvej på sin tur hjem fra en kapsejlads mellem Los Angeles og Hawaii.

Kilde: Ekstra Bladet


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark