Atomubåd: Kina kræver forklaring af USA

Atomubåd: Kina kræver forklaring af USA
Foto: US NAvy

Søndag 10. oktober 2021 kl: 08:00


Det kinesiske udenrigsministerium kræver nu en forklaring af USA på, hvad der skete i Det Sydkinesiske Hav i sidste uge, da den amerikanske atomubåd USS Connecticut kolliderede med et ’ukendt objekt’. Kollisionen var så voldsom, at ubåden blev tvunget op til overfladen.

“USA skal forklare hvad der skete, hvor det skete og hvad målet med sejladsen var”, siger Zhao Lijian, talsmand for det kinesiske udenrigsministerium. Han krævede også at USA fremlægger detaljer om, hvad det var den amerikanske atomubåd kolliderede med, om kollisionen førte til en atomlækage og om der skete skade på det lokale havmiljø.

Zhao Lijian betegnede sagen som ”stærkt bekymrende”.

Den kinesiske reaktion kommer efter, at det amerikanske flåde torsdag oplyste, at angrebsubåden USS Connecticut tidligere på ugen kolliderede med et ukendt objekt, mens den befandt sig i neddykket tilstand i Det Sydkinesiske Hav.

Mindst elleve besætningsmedlemmer blev kvæstet, dog ingen alvorligt, da ubåden ramte det ukendte objekt. Skaderne på ubåden var så omfattende, at den måtte søge op til overfladen, og forblive i overfladen indtil den flere dage senere nåede tilbage til en amerikansk flådebase i Guam.

Meddelelsen indeholdt ingen oplysninger om hvor ubåden befandt sig da kollisionen skete, ud over at det var i internationalt farvand.

Ubådens atomreaktorer er uskadte og situationen om bord er stabil, hed det i meddelelsen fra den amerikanske flåde, der tilføjede at hændelsen var ved at blive undersøgt nærmere.

Siden er der ikke offentliggjort yderligere oplysninger.

USS Connecticut tilgik den amerikanske flåde i 1998 og tilhører den højt avancerede Seawolff-klasse, der er kendt som de mest støjsvage i hele den amerikanske flåde, og de bedst bevæbnede. Besætningen tæller 116 officerer og menige.

Det Sydkinesiske Hav er i øjeblikket et højspændt politisk farvand, hvor kinesiske og vestlige interesser ofte befinder sig på kollisionskurs.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark