Politisk kritik af planerne om havneudvidelse

Politisk kritik af planerne om havneudvidelse
Beregning af alle klimakonsekvenserne ved havneudvidelse i Aarhus mangler, lyder kritikken. Arkivfoto.

Mandag 9. maj 2022 kl: 11:10


Venstrefløjen og Dansk Folkeparti i Aarhus Byråd kritiserer nu Aarhus Havn for ikke at have fremlagt beregninger for klimakonsekvenserne af en forventet stigning i antallet af lastbiler og containerskibe ved en stor havneudvidelse.

Aarhus Havn er blevet kritiseret af forskere for ikke at lave leveret de fornødne undersøgelser af klimapåvirkningerne ved den foreslåede udvidelse af havnearealet.

Påvirkningen fra et større antal containerskibe og lastbiler er ikke beregnet, som det ifølge et såkaldt afgrænsningsnotat fra myndighederne skulle være en del af miljøkonsekvensrapporten, skriver Information.

Og denne udeladelse kritiskere ikke alene af byrådspolitikere fra Enhedslisten, SF, De Radikale, men også af Dansk Folkeparti.

“Man skal simpelthen kunne stole på, at de relevante oplysninger er med, og hvis man finder ud af, at det er de ikke, så giver det en utryghed for mig som politiker og for aarhusianerne,” siger SF´s Liv Gro Jensen til Information.

Og Dansk Folkepartis Jakob Søgaard Clausen tilslutter sig, mens Enhedslistens Thure Hastrup vil bede Aarhus Havn svare på, hvorfor udledningerne af CO₂ fra skibe og lastbiler ikke er med i miljøkonsekvensrapporten.

Men det er de ikke, fordi man i dag hverken ved, hvordan teknologierne for motorer eller brændstoffer på transportområdet vil udvikle sig, eller hvor meget udledningerne fra f.eks. en lastbil eller et skib vil være i fremtiden, lyder argumentationen fra havnedirektør Thomas Haber Borch ifølge Information.

Aarhus Havn, der i dag er Danmarks absolut største og vigtigste containerhavn, vil over de kommende årtier udvide kapaciteten med omkring 1 mio. kvadrat meter havneareal for at skaffe plads til 50 pct. flere containere og 50 pct. flere skibe og lastbiler.

Planerne støttes af Socialdemokratiet og de konservative, der sidder på 15 ud af 31 pladser i byrådet, mens de resterende er i mod endnu ikke har gjort deres stilling op.

Kilde: Information.


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark