Havila er fanget i en svær Catch-22

Havila er fanget i en svær Catch-22
Havila Capella kan hverken blive forsikret eller købt fri af det russiske ejerskab på grund af sanktionerne. Foto: Havila.

Tirsdag 10. maj 2022 kl: 15:35


Havila Kystrutens nybyggede og miljøvenligere skib, Havila Capella, skal blive liggende ved kaj. Rederiet har fået afslag fra det norske udenrigsministerium på en dispensation til kunne forsikre skibet, der formelt er ejet af det sanktionere russiske leasingselskab GTLK. Og det er svært at se en løsning.

Havila fik ellers for kort tid siden dispensation til at sejle med skibet i seks måneder, selvom det er finansieret gennem og formelt ejet af det russiske selskab. Så langt - så godt.

Men skibet var forsikret i det norske selskab Gard, der imidlertid opsagde forsikringen, da den ville være i strid med sanktionerne mod GTLK.

Havila søgte så påny udenrigsministeriet om dispensation - denne gang til at tegne en forsikring af skibet trods det russiske ejerskab.

Men den blev afvist af ministeriet med den begrundelse, at det at tegne forsikring i sig selv ville indebære, at et formuegode blev stillet til rådighed for den registrerede ejer - GTLK. Og den går ikke, da selskabet er sanktioneret.

“Dette er naturligvis meget skuffende og gør, at vi fortsat har en uafklaret situation for Havila Capella,” siger Havila Kystrutens adm. dir., Bent Martini, om afgørelsen i en pressemeddelelse.

Men hvad så, så hvis Havila fandt anden finansiering til skibet og købte det fri af leasing-aftalen, hvilket var en mulighed i aftalen med det russiske selskab?

Den går heller ikke, da betalingen til GTLK for at komme ud af leasing-aftalen også ville være en overtrædelse af sanktionerne.

Situationen er med andre ord fastlåst.

“Vi giver ikke op og skal bestræbe os på at finde en mulig vej ud af en meget krævende situation. Indtil vi har klarlagt de handlemuligheder, vi står overfor, er det vanskeligt at give mere information på nuværende tidspunkt,” siger Bent Martini, der må aflyse skibets planlagte tur langs den norske kyst, der skulle være startet 15. maj.

Havila Kystruten har mildt sagt fået en dårlig start på opgaven med at betjene byerne langs den norske kyst fra Bergen til Kirkenes, der skulle være startet 1. januar 2021 med fire nybyggede færger.

Men to af færgerne blev ramt af forsinkelser - først på grund af en værftskonkurs, siden af Corona-krisen - og siden blev også de sidste to forsinket.

Det har betydet, at Havila Kystruten har aflyst 10.000 anløb siden kontrakten trådte i kraft. Skidt for alle - måske undtagen for den norske stat, der ifølge e24.no har sparet op mod 400 mio. norske kr., som trafikministeriet skulle have betalt Havila for anløbene.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark