Rusland vil godt - hvis sanktionerne løftes

Rusland vil godt - hvis sanktionerne løftes
Arkivfoto.

Onsdag 25. maj 2022 kl: 14:06


Rusland vil gerne hjælpe med at skabe en sikker korridor for korneksport fra Ukraine ud gennem Sortehavet, hvis sanktionerne mod russisk eksport og finansielle transaktioner vel at mærke bliver løftet, siger den russiske viceudenrigsminister, Andrei Rudenko, ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Mere end 20 millioner tons korn hober sig op i siloer overalt i Ukraine. Verdens næststørste eksport af korn har nemlig fået blokeret sin vigtigste transport vej ud gennem Sortehavet af Rusland.
Det har ført til en kornmangel verden over, der har presset priserne voldsomt i vejret og truer med at skabe hungersnød i visse dele af verden.

Det har fået flere lande til at diskutere muligheden for at etablere en sikker korridor fra de nu blokerede ukrainske havne ud gennem Sortehavet. Måske beskyttet af krigsskibe lande som f.eks. Egypten, der ikke er medlem af Nato.

Men Rusland opstiller nu krav for at medvirke, der næppe har en jordisk chance for at blive opfyldt.

“Vi har flere gange sagt, at løsningen på fødevareproblemet kræver en omfattende aftale, som indebærer at løfte sanktioner på russisk eksport og finansielle transaktioner,” sagde den russiske viceudenrigsminster,” således onsdag.

Rusland har siden krigens start blokeret de ukrainske havne, hvor dusinvis af skibe nu ligger forladte hen uden mulighed for at komme ud gennem Sortehavet, hvor der iøvrigt er udlagt søminer, som Rusland og Ukraine beskylder hinanden for at stå bag.

Og der synes ikke at være mulighed for, at etablere korridoren uden russisk tilladelse.

“Det er en situation, hvor de lande, der skal opretholde de sikre korridorer, risikerer at komme i militær karambolage og dermed krig med Rusland. Og det er et spørgsmål, om der er nogen, der lyst til at løbe den risiko,” siger Kristian Søby Kristensen, Center for Militære Studier, til Politiken.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark