Video

Guld-skat til milliarder fortsat intakt

Guld-skat til milliarder fortsat intakt
Mere end 400 år gamle guldmønter ligger fortsat i vraget af galeonen San Jose. Foto: Colombias flåde.

Mandag 13. juni 2022 kl: 16:00


Den colombianske flåde offentliggjorde i sidste uge nye billeder og videoer af vraget af galeonen San Jose, et spansk krigsskib, der gik ned ved Cartagena i 1708. Og ekspeditionen bekræftede, at skibet berømte guldskat, der angiveligt skulle være mange milliarder værd, fortsat er intakt.

Tilbage i 1981 hævdede et privat bjærgningsselskab, at det havde fundet vraget af San Jose, men det blev pure afvist af Colombia, der samtidig afviste selskabets krav på skibet. Siden fulgte et mere end 30 år langt juridisk tovtrækkeri, der endte med, at en amerikansk domstol gav Colombia ret: Vraget var landet ejendom.

Og kort efter kendelsen i 2015 “fandt” de colombianske myndigheder sjovt nok vraget liggende præcist dér, hvor bjærgningsselskabet havde angivet det.

Skatten skulle fortsat ligge i skibet og dens værdi anslås til op til vilde 17 mia. dollar.

Colombia har fornylig undersøgt vraget igen og bekræfter, at San Jose stadig ligger intakt på bunden. I løbet af de fire ekspeditioner opdagede den colombianske flåde yderligere to vrag i nærheden - et koloniskib en skonnert af af nyere dato.

“Den colombianske regering har besluttet, at denne skat er en samlet arv, der ikke kan deles og er en helhed med en enorm værdi som national arv,” siger den colombianske præsident Ivan Duque.

Med et undervandsfartøj opdagede teamet guldmønter, græske vaser, krukker, guldbarrer og kinesisk porcelæn.

Det lykkedes også at tyde inskriptionerne på nogle af skibets kanoner og dermed se, at de var produceret i Sevilla og Cadic i 1655.

Regeringen vil løbende overvåge stedet indtil guldet og de andre skatte er hentet op for at blive opbevaret på et museum.

Nok ikke en dårlig idé.

Kilde: Maritime Executive


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark