Ukendte droner ved norske olieinstallationer

Ukendte droner ved norske olieinstallationer
Arkivfoto

Fredag 16. september 2022 kl: 08:00


De norske myndigheder er i gang med at undersøge flere tilfælde, hvor ukendte droner har krænket sikkerhedszonen omkring nogle af de største norske olieinstallationer i Nordsøen. Krænkelserne har et omfang der gør, at en fremmed magt menes at stå bag.

Det norske energiselskab Equinor bekræfter overfor mediet Aldrimer.no, at ukendte droner har krænket sikkerhedszonen på 500 meter omkring installationer på Snorre feltet, Gullfaks feltet og Johan Sverdrup feltet.

Johan Sverdrup feltet, der indeholder gigantiske mængder af olie, har stor strategisk betydning, mens Gullfaks feltet producerer store mængder gas der sendes videre til europæiske forbrugere.

Ingen vil sætte navn på den fremmede magt der menes at stå bag dronekrænkelserne, men anonyme kilder peger overfor Aldrimer.no på Rusland. Droner der opererer så langt fra land kontrolleres fra skibe, og historiske AIS-data gør det muligt at spore, hvilke skibe der har befundet sig i nærheden af felterne, på de tidspunkter krænkelserne har fundet sted.

Tilbage står det oplagte spørgsmål - hvorfor skulle Rusland være interesseret i at nærstudere de norske oliefelter. Det har ingen et svar på, selv om den anspændte sikkerhedssituation efter den russiske invasion i Ukraine kunne spille en rolle.

Endelig er det heller ikke bevist at det er Rusland der står bag.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark