Nysgerrighed lokkede formodet pirat til havs

Nysgerrighed lokkede formodet pirat til havs
Esbern Snare i Guineabugten. Foto: Forsvaret.

Tirsdag 22. november 2022 kl: 08:00


Den 40-årige nigerianer ønskede at opleve det åbne hav. Derfor var han taget med ud i den gummibåd, der for knap et år siden endte i ildkamp med specialstyrker fra den danske fregat Esbern Snare i Guineabugten. Det forklarede han i Københavns Byret, hvor han er tiltalt i sagen.

Manden forklarede, at hverken han eller de øvrige mænd i båden var pirater, men på vej ud på havet for at finde en olietanker, der skulle guides til kysten, hvor den skulle have noget olie med.

Han erkendte, at han havde været med til at stjæle olien fra rørledninger i Nigeria, men havde egentlig ikke nogen opgave på selve båden - men han var blevet lovet 7.000 dollar for at være med.

Anklageren ville vide, hvorfor han var taget med, hvis hans opgave var at stjæle olie på land.
“Jeg havde hørt andre tale om, hvor stort havet er, og at det ikke har nogen ende. Det ville jeg gerne opleve,” svarede han via sin tolk.

Da manden i januar blev fremstillet i grundlovsforhør, blev han sigtet for drabsforsøg, men da han ikke affyrede skud er han nu tiltalt efter den langt mildere paragraf om at at have bragt andre mennesker i fare.

Han nægter sig skyldig og forklarede i retten, at det var de danske styrker, der skød først og at han ikke hørte noget varselsskud.
“Vi prøver at komme væk, men de følger efter og skyder efter os. Jeg kan ikke holde skyderiet ud, så jeg hopper ud af båden,” forklarede han.

Her blev hans ben ramt af propellen på motoren og skadet så slemt, at han måtte have benet amputeret, da han kom under lægelig behandling.

Esbern Snare tog i alt fire personer fra gummibåden til fange, men det er alene den 40-årige, der nu sidder tiltalt i Københavns Byret. De tre øvrige blev efter ordre fra daværende justitsminister Nick Hækkerup sluppet fri og udstyret med en lille båd, så de kunne sejle i land.

Der falder formentlig dom i sagen på fredag.

Kilde: DR


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark