Udsigt til 60-dages forlængelse af kornaftale

Udsigt til 60-dages forlængelse af kornaftale
Udsigt til forlængelse korn-eksporten gennem Bosporus fra Ukraine.

Tirsdag 14. marts 2023 kl: 10:40


Få dage inden udløbet af den eksisterende aftale om eksport af korn fra Ukraine - den såkaldte Black Sea Grain Initiative - er der tilsyneladende udsigt til en 60-dages forlængelse. Det er halvt så længe som oprindelig aftalt, men skyldes russisk utilfredshed.

Aftalen, der gør det muligt at eksportere korn og andre afgrøder fra ukrainske havne gennem Sortehavet, blev første gang indgået sidste sommer mellem Rusland, Ukraine og Tyrkiet med FN for bordenden og siden forlænget.

Den nuværende aftale udløber 18. marts og skulle - hvis aftalen fra november skulle overholdes - forlænges i 120 dage, men Rusland vil nu kun være med til at forlænge den med 60 dage.

Russerne er utilfredse med de forhindringer, de mener, lægges på landets egen eksport af korn i form af bl.a. manglende adgang til at benytte det internationale Swift-system til overførsel af betalinger samt russiske skibes manglende adgang til havne.

Aftalen om korneksport er afgørende for Ukraine, der får udenlandsk valuta i kassen til krigsførelsen, ligesom den er med til at sikre kornleverancer til en lang række lande.

“Fortsættelsen af Black Sea Grain Initiative er afgørende for den globale fødevaresikkerhed, da priserne og tilgængeligheden af korn og gødning ikke er tilbage på niveauet før krigen, hvilket forårsager vanskeligheder i sær i udviklingslande,” hedder det i en erklæring fra FN mandag.

Ukraine fastholder, at forlængelsen skal være på 120 dage, men Rusland siger 60 dage. Ifølge Tyrkiet, der er en af parterne i aftalen, pågår forhandlingerne fortsat, skriver Reuters.

Siden aftalen blev indgået i juli i fjor er der blevet eksporteret 22 mio. tons korn og andre afgrøder fra ukrainske havne.

-emte< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark