Klik venligst
danskerederier.gif

Udvalgsformand kræver svar fra minister

Udvalgsformand kræver svar fra minister
Formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, René Christensen (DF) vil have en forklaring fra ministeren i sagen om udbud.

Tirsdag 11. februar 2020 kl: 15:17


Formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, René Christensen, vil nu bede miljø- og fødevareminister Lea Wermelin svare på, hvad der er op og ned i ministeriets forklaring på årsagen til, at udbuddet vedr. ombygning af to miljøskibe skal gå om.

Miljøministeren oversendte et notat til Miljø- og Fødevareudvalget, hvor det fremgår, at udbuddet skal gå om, fordi “værftet ikke ser sig i stand til at opfylde betingelserne vedr. den i kontrakten forudsatte betalingsplan og garantistillelse”.

Men det er ikke korrekt, fastslår formanden for Jobi Værft, advokat Jens Stadum overfor Maritime Danmark.

I udbudsmaterialet var der vedlagt et bilag 7, der taler om en ekstraordinær garantistillelse på ialt 24 mio. kr. der skulle dække garantiperioden efter ombygningen af skibene.

“Men det var en fejl, at denne garanti var nævnt som et bilag i kontrakten. Den burde slet ikke have været der,” har Kammeradvokaten indrømmet overfor Jobi Værft, siger Jens Stadum til Maritime Danmark.

Og intet sted i kontrakten henvises der til dette bilag.

“Det virker meget mærkeligt, at man giver Folketinget oplysning om, at det er værftet, der har udfordringer med at leve op til kontraktens indhold, når det viser sig, at det er udbudsmaterialet, der indeholder bilag, der ikke er knyttet til kontrakten.
Hvorfor har ministeren orienteret os på den måde, hvis det ikke er korrekt? Det vil jeg nu bede ministeren svare på,” siger René Christensen, der er formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, til Maritime Danmark.

Miljøstyrelsen indkøbte tilbage i 2015 de to brugte katamaraner i England for 17 mio. kr. med henblik på at ombygge dem til miljøskibe. Et tilbud om at få bygget to spritnye skibe til formålet fra Faaborg Værft blev den gang afvist.

Siden lå skibene uvirksomme hen i Svendborg havn. Da ombygningen af skibene første gang blev sendt i udbud blev fem værfter prækvalificeret til at byde på opgaven. Men kun Jobi Værft bød sig til med et tilbud på 36,4 mio. kr.

Men det fandt Miljøstyrelsen for dyrt og endte derfor med at trække udbuddet tilbage fordi beløbet var en fordobling af den oprindelige ramme, hvilket dengang gav anledning til stor kritik fra værftet og Danske Maritime.

I marts i fjor indrømmede den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på et samråd, at det var en fejl, at Miljøstyrelsen i 2015 valgte at købe brugt i stedet for at tage mod tilbuddet fra Faaborg Værft.

Men et nyt udbud med ændrede specifikationer blev sat i værk.
Og igen var Jobi Værft det eneste, der bød sig til og igen skal udbuddet så gå om.

Advokat Jens Stadum har meddelt Kammeradvokaten, at han nu vil undersøge, om "Jobi Værft A/S kan rejse erstatningskrav for at opnå dækning for de indtil nu forgæves afholdte omkostninger og øvrigt tab som Værftet måtte lide, som følge aflysningen, der ikke skyldes forhold hos Jobi Værft A/S."

Læs mere om historien HER.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Dansk pumpekoncern leverer kanon-resultat
- Største værfter tester pumper i Nordjylland
- Den maritime industri er hårdt ramt
- Dansk virksomhed sikrer grønt genbrug
- Wärtsilä vil spare 100 mio. euro
- Søby Værft hjemsender, men fyrer ingen
- Tilfredshed med fjernelse af anlægsloftet
- Nyt satellitnetværk skal øge sikkerheden
- Wärtsilä tester ammoniak som alternativ
- Halvdelen af maritime virksomheder vil fyre
- Maritim industri tørster efter opgaver
- Fayard ud med lavere resultat end sidste år


Dagens mest læste

- St. Christophers sidste sejlads
- Havnearbejdere siger nej til hjemsendelse
- Tomt AIDA-krydstogtskib til kaj i Skagen


Ugens mest læste

- Ups: 334 meter containerskib på grund
- Sådan fik J.A. Rederiet vendt fiskefartøj
- Stena Saga: Hospitalsskib på 14 dage
- Krydstogt-giganter rammes dobbelt
- Så er færgen M/F Broen sikret overlevelse
- Fiskefartøj på ret køl i Hirtshals Havn
- Vildt: Krydstogtskib blev beskudt og påsejlet
- Verdens længste havfarm søsat
- Royal Arctic Line ramt af corona-virus
- Tre søfolk kvæstet i ulykke på Torm-skib
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst