Verdens første brintfærge sættes i drift i dag
Der er danskudviklede brændselsceller fra Ballard om bord, når Nordled´s MF Hydra i dag sættes i ordinær drift som verdens første færge, der er drevet af brint. “En historisk dag både for Nordled og for Norge som en førende shippingnation,” siger topchefen i Nordled.
Foto: Norled..
Siden begyndelsen af året er brintfærgen blevet grundig testet, i de seneste uger
til søs og har nu modtaget de endelige godkendelser af den norske søfartsstyrelse.
Og i dag sættes færgen så i drift mellem Nesvik og Hjelmeland på den den norske vestkyst ikke langt fra Stavanger.
“Det er fantastisk! Der er kun to aktører i verden, som bruger flydende brint som brændstof - det er Norled på MF Hydra og så er det rumfartsindustrien, som bruger det ved opsendelser. Det siger lidt om, hvilket teknologispring, som nu er gennemført i den maritime industri,” siger Heidi Wolden, administrerende direktør i Norled.
At Norge bliver det første land i verden til at tage brintteknologien i brug på en færge skyldes Statens Vegvesen, der satte brintdrift som krav, da ruten blev udbudt.
“Vi har tradition for at benytte vores rolle som indkøber i milliard-klassen til at accelerere udviklingen for at nå de mål, der er sat for transportsektoren. Det er vigtigt for os at bruge indkøbs-power til omstilling. Nul-udledende fartøjer er en vigtig del af dette,” siger Anders Sæternes fra færgeafdelingen i Statens Vegvesen.
For mere end 20 år siden stod krav fra Statens Vegvesen bag MF Glutra, der blev den første bilfærge i verden drevet med LNG og for 11 år siden stod myndighed bag udbuddet, der resulterede i MF Ampere, verdens første elektriske propeldrevne færge.
“Og med verdens første brintfærge i drift tager vi endnu et stort skridt i retning af nul-udslip, både for færge og anden industri, i Norge og resten af verden,” siger Anders Sæternes.
Den godt 82 meter lange MF Hydra er bygget og Vestcon-værftet i Norge og har kapacitet til 299 passagerer, 80 biler og ti vogntog.
Og den flydende brint om bord omsættes til elektricitet af to 200 kW danskudviklede brændselsceller fra Ballard.
Kilde: Norled.