Minister vil tjekke færgetilskuds-ordning

Fredag 5. maj 2017 kl: 14:37

Minister vil tjekke færgetilskuds-ordning
Tilskudsordningen, der sikrer lavere færgetakster til de danske småøer, skal tjekkes tidligere end forudsat. Evalueringsarbejdet vil blive sat i gang til efteråret kort tid efter, at billetpriserne får endnu et hak nedad den 1. august.

Fremrykningen af evalueringen af færgeområdet sker ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i lyset af den yderligere takstreduktion, der træder i kraft den 1. august, for at imødekomme diskussionen om fordelingen af midlerne.

Målet med lovforslaget er gradvis at indføre et fuldt landevejsprincip, bortset fra i højsæsonen. Det betyder, at det skal koste det samme at tage færgen til en ø, som det ville koste at køre den samme strækning på landevej.

Det første markante hug af billetpriserne har allerede forøget rejselysten til de danske øer, men har samtidig ført til en diskussion om fordelingen bland øboere og færgeoperatører.

“Det er godt, at vi igen kan finde penge til færgetaksterne til øerne. Der er sket rigtig meget på færgeområdet i den seneste tid, og det kalder på en hurtig evaluering, for at vurdere virkningerne. Vi har lyttet til stemmer på de danske øer, der har understreget, hvor vigtig prisen på en færgebillet er for turisterhvervet og bosætningen på øerne, og nu ser vi frem til at vurdere fordelingen af tilskud til nedsættelse af færgetaksterne,” siger Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelse.
Der er afsat 20 millioner kroner til lovforslaget i 2017, 30 millioner kroner. i 2018, 40 millioner kroner i 2019 og 40 millioner kroner i 2020. Beløbet skal gradvis sænke færgetaksterne til og fra øerne.
Ordningen blev diskuteret på en høring på Christiansborg onsdag, arrangeret af Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer og det kommunale Færgesekretariat.

Her var der ifølge Søfart bred politisk enighed om hurtigt at få gået ordningen efter i sømmene. Oprindelig skulle det først være sket i 2020.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet.


Lars Emtekær

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.