Kalundborg Havn overgår målsætninger for nyt landstrømsanlæg i Østhavnen

Kalundborg Havn har med succes idriftsat et nyt landstrømsanlæg i Østhavnen, som reducerer havnens emissioner og fremtidssikrer havnens drift. Anlægget har vist sig at have en større kapacitet end først antaget, så det nu er muligt at tilslutte op til tre skibe samtidigt frem for to.

Foto: Kalundborg Havn

I begyndelsen af december har Kalundborg Havn idriftsat deres nye landstrømsanlæg i Østhavnen. Anlægget muliggør, at oplæggerskibe, som tidligere kørte på dieselgeneratorer under ophold i havnen, nu kan forsynes med elektricitet direkte fra kajen. Det reducerer udledningen af både CO2 og andre skadelige partikler, hvilket forbedrer luftkvaliteten i og omkring havneområdet.

Flere skibe på landstrøm betyder færre emissioner 

Landstrømsprojektet har været to år undervejs og lagde oprindeligt op til, at hvert af de to teknikmoduler, der skulle opstilles, kunne tilsluttes et enkelt skib ad gangen. Sidenhen har det vist sig, at anlægget har en større kapacitet end først antaget, så det nu er muligt at tilkoble op til tre skibe samtidig.

"At kunne tilbyde landstrøm til flere skibe end forventet, er en markant forbedring af vores faciliteter, og det understreger værdien af vores investering i anlægget. Det bringer os et skridt nærmere vores mål om en grønnere havnedrift," udtaler havnedirektør Bent Rasmussen.

” Fra PowerCons side er vi utroligt stolte over at have leveret landstrømsanlæg til Kalundborg Havn og dermed bidraget til den grønne omstilling. Vi vil gerne takke teamet fra Kalundborg Havn for det gode samarbejde og rose dem for at vise vejen mod en mere bæredygtig fremtid,” udtaler salgschef, Jacob Bjarkam fra PowerCon, der var leverandør på landstrømsanlægget.

Foto: Kalundborg Havn

Foto: Kalundborg Havn

Økonomiske fordele skal rykke skibe på landstrøm

En central del af incitamentet for at få rykket rederierne over på landstrøm er den lave elafgift på blot 0,4 øre pr. kWh. Ordningen løber frem til den 17. juni 2027 og er designet til at gøre det økonomisk attraktivt for skibene at vælge landstrøm fremfor de traditionelle fossile brændstoffer, da det både er bedre for miljøet og mere økonomisk for skibenes drift.

"Den lave elafgift gør landstrøm til en lukrativ løsning for skibene, og vi ser det som en vigtig løftestang for at skabe et reelt skifte i skibsfarten mod mere bæredygtige energikilder," siger Bent Rasmussen og fortsætter: "Vi er stolte af at være blandt de havne, der aktivt bidrager til den maritime grønne omstilling. Kalundborg Havn er med til at sætte standarden for fremtidens havnedrift.”

Når skibe i havn bliver opkoblet til landstrøm, bliver deres brændstofforbrug betydeligt reduceret. Det medfører lavere omkostninger til indkøb af brændstof og slider desuden mindre på dieselgeneratorerne. Det betyder samtidig færre udgifter til vedligeholdelse og reparationer.

En stærkere position i den grønne omstilling

Landstrømsanlæggets øgede kapacitet er en vigtig styrke i en tid, hvor EU's forordning om bæredygtige brændstoffer forventes at øge efterspørgslen på strøm fra kaj. Dermed er Kalundborg Havn fremtidssikret på endnu længere sigt.

"Med vores nye anlæg kan vi i højere grad imødekomme den stigende efterspørgsel på landstrøm, som vi forventer frem mod 2030 i tråd med EU's krav. Det understøtter vores ambition om at være på forkant med den grønne omstilling og skabe værdi for vores kunder," afslutter Bent Rasmussen.

I øjeblikket er det op mod 40 % af skibene, der kan modtage landstrøm, og derfor kan Kalundborg Havn potentielt tilslutte op til 28 skibe om året til landstrøm sammenholdt med havnens nuværende anløbsaktivitet i Østhavnen, som forventeligt vil stige de kommende år. 

For yderligere information kontakt:

Bent Rasmussen

Havnedirektør, Kalundborg Havn

+45 2324 0680

Mere fra...

10.12.2024Kalundborg Havn

Sponseret

Kalundborg Havn overgår målsætninger for nyt landstrømsanlæg i Østhavnen