Ocean Cleanup gør klar til nyt forsøg
Trekvart år efter at Ocean Cleanup under stor medieopmærksomhed indledte sit første forsøg på at opsamle større stykker plastik der flyder i havoverfladen, inden de bliver nedbrudt til mikroplast, er organisationen nu klar til at gøre et nyt forsøg med en opdateret version af systemet.
Den første version af systemet, der bar navnet Wilson, var noget af et flop, da det i løbet af to måneder stort set ikke lykkedes at opsamle plast. Samtidig begyndte dele af systemet at falde fra hinanden. Derfor blev det i december sidste år besluttet at bugsere systemet tilbage til land for opdatering.
Lige siden har Ocean Cleanup’s teknikkere arbejdet hårdt på at løse de svagheder pilotsystemet havde. Det største problem med den første prototype var, at udviklerne havde sat sig mellem to stole - systemet bevægede sig langsommere end plasten, og var derfor ikke i stand til at samle den op. Omvendt bevægede systemet sig for hurtigt til, at det kunne samle plasten op via bremseeffekten.
Den nye version af systemet, der ventes søsat i denne måned, testes i to versioner - en hurtig og en langsom. I en hurtige version skal store luftfyldte bøjer hjælpe med at trække systemet hurtigere frem med vinden. I den langsomme version skal et stort drivanker nedsætte farten, så systemet bevæger sig langsommere gennem vandet end plasten.
Samtidig er systemets længde reduceret til 200 meter, mod tidligere 600 meter. Den kortere længde betyder, at forsøget kan komme hurtigere i gang. Samtidig er systemet nu modulbaseret, så man udskifte enkelte moduler, uden at bugsere hele systemet til land igen.
Selv om første udgave af systemet floppede, er ambitionerne fortsat store. Målet er at producere og aktivere så mange udgaver af systemet, at 90 procent af plasten i verdenshavene er samlet op inden 2040.
Danske Maersk Suoply Service er fortsat en af de største bidragsydere til projektet.
Kilde: tu.no