Danmarks første CO2-lager klar til at modtage store mængder
Efter det omfattende pilotprojekt har de 23 partnere bag Project Greensand nu afleveret den endelig afrapportering, der har haft til formål at udvikle , teste og demonstrere sikker og effektiv lagring af CO2 i Nordsøens undergrund.
Den grundige tekniske verifikation sikrer, at den lagrede CO2 som forventet sikkert og permanent bliver liggende i det lukkede Nini West reservoir 1.800 meter under Nordsøens havbund.
Det står klart, efter resultaterne fra Project Greensand er blevet verificeret af den uafhængige og verdensledende leverandør af risiko-, verifikation- og standardiseringstjenester, DNV, skriver Project Greensand i en pressemeddelelse
”Vi har nu dokumentation for, at vi har et velfungerende lager l CO2 i Nordsøens undergrund, hvor der sikkert og permanent kan lagres store mængder CO2, der ellers var blevet udledt l atmosfæren. Vi kan konstatere, at den lagrede CO2 opfører sig som forventet i reservoiret 1.800 meter under havbunden. Den tryghed giver os et solidt fundament l at tage de næste skridt, der bliver afgørende for CCS i Danmark,” siger Mads Gade, landechef i INEOS Danmark og kommerciel direktør i INEOS Energy, der er den ledende partner bag Project Greensand.
Med en gennemført og verificeret pilotfase er vejen banet for udviklingen af CCS i Danmark. Den ledende partner i Project Greensand, INEOS, har allerede på vegne af licenspartnerne Wintershall Dea (nu Harbour Energy) og Nordsøfonden søgt om godkendelse l Danmarks første storskala CO2 lager, og arbejder nu målrettet for at igangsætte lagring af CO2 i Nordsøen i slutningen af 2025 eller begyndelsen af 2026.
Det er ambitionen, at der l en start skal lagres op mod 400.000 tons CO2 om året, mens der e er planen skal lagres op l 8 millioner tons CO2 om året i området under Nordsøens havbund fra 2030.
-emte