DMI hjælper Mary Arctica ved Antarktis
For første gang har Grønlands Istjeneste vejledt et skib gennem havisen langt fra de grønlandske farvande, nemlig ved Antarktis. Her har Royal Arctic Lines containerskib Mary Arctica har bragt forsyninger ud til tre forskningsstationer.
"Vi udnyttede de informationer om isens udbredelse og tykkelse, vi modtog fra DMI's istjeneste. Sejlruten blev lagt, så vi undgik de mest besværlige og farlige farvandsområder", siger Torben Jakobsen, der er kaptajn på forsyningsskibet Mary Arctica.
Mary Arctica er ikke en nybegynder i de antarktiske farvande. Tre gange før har skibet sejlet forsyninger til forskningsstationer. På disse ture har det løbende modtaget satellitbilleder, men ikke haft en aftale med Istjenesten.
Da Mary Arctica i begyndelsen af december 2012 nåede frem til isen ved Antarktis, begyndte Istjenesten at analysere satellitbilleder fra området. På basis af billederne og skibets egne observationer blev iskort fremstillet og sendt med e-mail til skibet. Foruden isdække fortæller kortene om isens tykkelse og flagestørrelser. Da isen hurtigt kan pakke sammen, sprede sig eller drive væk, modtog skibet nye kort flere gange om ugen.
Under sejladsen i isen supplerede Istjenesten iskortene med en egentlig rutevejledning, også kommunikeret via e-mail.
Gode iskort er ikke nok til at sikre problemfri sejlads i farvandene omkring Antarktis. Vejret kan hurtigt ændre på isforholdene, og isen pakker sammen.
"Tæt på den norske forskningsstation Troll var vi omgivet af isbjerge, og isdækket var fem til syv tiendedele", siger kaptajn Torben Jakobsen.
"Sigtbarheden faldt drastisk. Vi fik såkaldt whiteout - alt er hvidt, og man kan intet se i omgivelserne - og valgte det sikre: at følge passivt med isen. Da sigten blev bedre, havde isen lukket sig omkring skibet. Vi sad fast i 13 døgn", fortæller Jakobsen.
I dag to måneder efter, at turen til Antarktis begyndte, er konklusionen, at den service, som Istjenestens ydede, var særdeles værdifuld. Til næste vinter skal Mary Arctica højst sandsynligt til Antarktis på ny, og så vil Grønlands Istjeneste på DMI uden tvivl også rette blikket mod syd igen.
Kilde: DMI