Esvagt vil have bid af USA´s havvind-vækst
Med Biden-administrationen ved roret i USA kommer der ny luft til etablering af vindkraft i den helt store skala og Esvagt vil være klart til at snuppe sin del af kagen gennem etableringen af et joint venture i Florida med den amerikanske Crowley-gruppe.
USA har med præsident Joe Biden i spidsen sat et nyt mål om, at der skal være etableret 30 gigawatt havvindmølle-kapacitet i 2030. Og frem mod 2050 har amerikanerne ambitioner om at producere 86 gigawatt grøn offshore-energi - eller fire gange så meget, som der aktuelt er på tegnebrættet i Europa.
Som en af de store rederier inden for servicering af vindmølleparker etablerer Esvagt sig på den baggrund nu i Florida gennem et joint venture med Crowley-gruppen med base i Jacksonville, Florida.
”Amerikanerne har ambitioner om at udvikle offshore vind til et niveau, der matcher det, vi har i Europa. Det er ambitioner, man ikke kan ignorere, når man som Esvagt betragter sig selv som en central aktør i den grønne omstilling”, siger Esvagt’s CEO Peter Lytzen:
”Offshore vind har udviklet sig fra at være et europæisk projekt til at være en global industri med stærke vækstrater. Som en ambitiøs virksomhed ser vi naturligvis på, hvordan vi kan ekspandere i takt med, at offshore vind vokser globalt, og vores kunder indtager nye markeder. Vi kan ikke nødvendigvis være med over det hele, og derfor må vi vurdere, hvor vi ser det største potentiale. Her er USA oplagt”, siger han.
Men på grund af den særlige amerikanske lovgivning er det ikke så enkelt at etablere sig i USA. Den amerikanske Jones Act-lov dikterer, at alle skibe, som vil sejle indenrigs i USA, skal være bygget i USA, føre amerikansk flag, have en amerikansk besætning og være majoritetsejet af en amerikansk statsborger.
For et rederi som Esvagt, der fører dansk flag, i høj grad har skandinavisk besætning og en flåde af skibe bygget i Norge, Singapore, Spanien og Tyrkiet, er Jones Act nyt terræn, som ikke bare er sådan at forcere, understreger Søren Karas, der er kommerciel direktør i Esvagt.
“Det er omstændeligt, det er bøvlet, og der går juristeri i det. Sådan er det. Vi har lært vores advokat rigtig godt at kende”, siger han:
"Når det så er sagt, så har de mange grundige, detaljerede drøftelser også været med til at afklare for os alle, hvordan vi vil arbejde som joint venture”, siger Søren Karas.
Kilde: Esvagt