Kampen om havvindmøllerne skærpes
Efter flere års tilløb er det europæiske marked for offshore vindkraft er nu for alvor ved at løfte sig. Ifølge en ny opgørelse fra BTM Consult vokser det europæiske havmøllemarked samlet set med 18.000 MW frem til 2015. Det svarer til mere end 3.000 møller a 6 MW.
”Det er i virkeligheden de ambitiøse engelske planer og udbud, der har sparket offshoremarkedet i gang. Her er både tale om meget store parkstørrelser og om planer med en meget lang tidshorisont, der giver aktørerne mulighed for at foretage langsigtede investeringer i skibe, havneanlæg og produktionsfaciliteter. Sådan som vi ser det ske i UK for tiden”, siger vicedirektør i Vindmølleindustrien, Jakob Lau Holst, til ing.dk.
Ifølge BTM-analysen vil den forventede offshore-udbygning frem til 2015 primært ske i Europa - hvor 97 procent af verdens havmølleparker i dag befinder sig. Kina derimod forventes kun at bidrage til statistikken med 3 GW frem til 2015 - og USA meget mindre.
”Vi baserer vores forecast på konkrete projekter, og selvom Kina har meldt bastant ud med, at de satser på offshore, så tager det jo trods alt lidt tid at få en offshore-branche op at stå”, siger direktør Birger T. Madsen fra BTM Consult, der i dag er en del af et amerikansk konsulentfirma, til ing.dk.
Indtil videre er der stadig stålstærk dansk dominans på leverance af møller til offshoremarkedet, idet Siemens, som man vel kan kalde dansk/tysk, samt Vestas tilsammen sidder på 92 procent. Pr. oktober 2010 førte Siemens med et mulehår og tegnede sig for 47,7 procent. af ordrerne, mens Vestas har leveret 44,1 procent af megawattene til havs. Kinesiske Sinovel stod for 3,2 procent.
Og Birger T. Madsen vurderer ikke, at de kinesiske fabrikanter vil være nogen trussel på offshoremarkedet frem til 2015.
Kilde: ing.dk