Norsk ubåd skal vedligeholde olieudstyr
Norske olieeksperter er i gang med at udvikle en bemandet ubåd, der skal bruges til at vedligeholde offshore installationer på havbunden. Ifølge bagmændene til projektet vil ubåden især egne sig til arktiske forhold. Det skriver Ingeniøren.
”Teknologien er kendt, men det er en ny måde at tænke på, siger Bjørnar Atle Svenning til Teknisk Ukeblad.
To rutinerede norske oliefolk, assisteret af det svenske skibsværft Kockums, er ved at udvikle en bemandet ubåd til inspektion og vedligehold af installationer til offshore olie- og gasproduktion.
Ubåden bliver cirka 40 meter lang, 15 meter bred og med et deplacement i omegnen af 1.500 ton. Ideen er at udstyre ubåden med forskelligt værktøj og udstyr, som man kender det fra ubemandede undervandsfartøjer. Det kræver dog endnu noget udvikling af konceptet.
I Arktis er det både svært, dyrt og risikabelt at bruge skibe med ubemandede ubåde til arbejdet på grund af det ofte barske vejrforhold. En bemandet ubåd kan derimod opholde sig under vandet længe og langt væk fra bølger og isskosser. Den vil have Sterling-motorer på 600 kW og kan dykke ned til 450 meter.
”Man sejler ud fra land og kan være ude i to uger ad gangen” siger Bjørn Atle Svenning til Teknisk Ukeblad.
Han forventer, at en ubåd med 6 mand i besætningen og 10 personer til at udføre vedligehold vil koste det samme som et traditionelt overfladeskib med ubemandede fartøjer: cirka 740 millioner kroner. Til gengæld vil ubåden have langt lavere driftsomkostninger og samtidig være mindre skadelig for miljøet i de sårbare egne.
Kilde: ing.dk