Politisk tøven truer miljøet i Østersøen
I løbet af de sidste to dage har regeringsrepræsentanter mødtes i København for at gøre status over målene i HELCOM’s plan for Østersøen, kaldet Baltic Sea Action Plan (BSAP). Miljøorganisationerne Coalition Clean Baltic (CCB), FISH og Oceana er skuffet over manglen på handling.
“Vi har potentialet til at gøre Østersøen til en model for forvaltning af hav ved fuld gennemførelse af 2007-handlingsplanen. Men nu hvor tiden er inde til at begynde at realisere planen, er det frusterende at se, hvordan lande nu bakker ud af de aftalte foranstaltninger”, siger Hanna Paulomäki, leder for Oceana’s Østersøkontor.
Handlingsplanen for at genoprette miljøet i Østersøen blev vedtaget af regionens miljøministre i 2007. Denne uges møde var det sidste forberedende møde forud for selve ministermødet, som finder sted i København d. 3. oktober. Her vil en ministererklæring blive skrevet under for at markere afslutningen af revisionen. Det fremgår tydeligt fra disse møder, at der er en mangel på vilje fra medlemsstaterne, idet nogle tøvede med at bruge et stærkt og klart sprog, som angiver det presserende behov for handling.
På biodiversitets-området er organisationerne bekymrede ovar, at nogle lande udviser betænkelighed ved at implementere det aftalte netværk af beskyttede havområder indenfor tidsplanen, mens andre lande undlader at gøre tiltag til at genoprette fiskebestande. Noget af det brugte sprog i planen er mindre ambitiøst end den nyligt vedtagne grundforordning om den fælles fiskeripolitik i EU.
Kommercielle interesser hindrer også offentliggørelsen af en rapport som vurderer trusselbilledet for en række arter og levesteder i Østersøen – en såkaldt ”rødliste”. Baseret på et anerkendt og almindeligt anvendt kriterium fra International Union for the Conservation of Nature (IUCN), er Østersø-torsken klassificeret som værende ”sårbar”. Men Danmark og Tyskland er tilbageholdne med at medtage de kommercielt udnyttede arter på rødlisten.
Under pres fra de andre lande og NGO’er, har Sverige nu revideret sin holdning til næringsstofbelastning, for mere effektivt at kontrollere overgødskning og overskydende næringsstoffer som udvaskes fra landbruget, hvilket er den største årsag til de årlige algeopblomstringer i Østersøen.
“Under pres fra Danmark, Finland, Tyskland og NGO-observatører har Sverige markant ændret sin holdning fra sidste møde, og nu accepterer de regnskab over næringsstoffer på landbrugsjord, samt beregninger over overskudsnæringstoffer i 2018. Dette er et skridt i den rigtige retning, men der er stadig meget arbejde der skal gøres”, siger Gunnar Norén, sekretariatschef for Coalition Clean Baltic.
Kilde: Oceana