2016 et skæbneår for dansk Nordsøolie
Det danske olieeventyr i Nordsøen lakker mod en brat afslutning, hvis ikke politikerne i løbet af i år ændrer rammevilkårene, så der åbnes op for nye investeringer på trods af den lave oliepris og de mindre tilgængelige reserver. Det siger flere eksperter til business.dk.
”Hvis ikke man får lavet en ordentlig løsning, så kan Nordsøen være en død sild i løbet af ti år. Så er der kun små selskaber tilbage, som støvsuger resterne, og så er udviklingen slut. Hvis man derimod får lavet nogle gunstige rammevilkår, så kan man lave en livstidsforlængelse, der kan vare en eller to generationer”, siger tidl. direktør i Nordsøfonden, Peter Helmer Steen til business.dk.
Morten Mønster, leder KPMGs rådgivningsafdeling, deler bekymringen.
”Den danske sokkel står ved en fundamental skillevej, fordi vi risikerer at komme under kapacitetsgrænsen for infrastrukturen. Og det afspejler de forretningsmæssige risici, som man skal tage på den danske sokkel. Hvis ikke man øger aktiviteten i Nordsøen, så vil infrastrukturen blive for dyr at drive fremover i forhold til den mængde olie og gas, der strømmer igennem infrastrukturen”, siger Morten Mønster til avisen.
Et af de største problemer er, at Tyra-feltet - der er knudepunkt for den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen - synker fordi undergrunden er blevet tømt for olie og gas. Et nyt felt vil koste op mod 30 milliarder kroner, en udgift der ikke kan forrentes under de nuværende rammevilkår.
Uden Tyra-feltet vil det ikke være muligt at distribuere de gasforekomster nye fund måtte medføre.
I marts måned sagde DONG Energy farvel til 270 ansatte i i olie- og gasdivisionen, heraf blev de 175 fyret, i maj fulgte endnu 82 medarbejdere og konsulenter efter.
Også Maersk Oil har gennemført flere fyringsrunder, disse har dog ikke været specifikt relateret til den danske del af Nordsøen.
Kilde: business.dk