danskerederier.gif

Stort forlis i Danmarkshistorien overses

Stort forlis i Danmarkshistorien overses
Foto: Strandingsmuseet, Thorsminde

Fredag 23. januar 2015 kl: 16:00


Nationalmuseet åbner sin udstilling med nye danefæ den 30. januar. Her indgår genstande fra det store forlis ved Sose Odde ved Arnager på Bornholm, som næsten ingen kender til. Forliset af 15 skibe i 1678 kostede mindst 1.000 svenskere livet.

”Et efter et bragede skibene op på stenrevet udfor Arnager. Reelt ved vi ikke hvor mange, der omkom, men det var rigtigt mange. Derimod ved vi, at flere tusinde overlevede forliset og kom i land”, fortæller museumsinspektør Jakob Seerup fra Orlogsmuseet, der er en del af Nationalmuseet.

En mørk decembernat i 1678 sejlede en konvoj på 15 svenske skibe med frigivne krigsfanger fra Tyskland til Sverige. Skibene kom imidlertid ud af kurs og sejlede for langt østpå. Konvojens forreste fartøj opdagede, at man var for tæt på land og ændrede kurs, men det nåede de efterfølgende skibe ikke.

En del af lasten fra de forliste skibe blev bjærget kort efter forlisene. Der findes jævnligt genstande af dykkere, her iblandt de to sølvbægre og tre sølvskeer, der nu indgår i Nationalmuseets udstilling. Men der ligger stadig meget på havbunden.

Nationalmuseet viser løbende en række af de fund, som især amatører gør med deres metaldetektorer. Der er tale om genstande fundet over hele landet - og i havet - og de kan både bestå af metal, rav, ben og sten. Den 30. januar åbner Nationalmuseet sin nyeste udstilling med de senest fundne danefæ.

Grunden til, at der ikke har været særlig omtale af forlisene skyldes måske, at der ikke var tale om et søslag, hvor danske skibe sænkede de svenske og at svenskerne ikke ligefrem praler med at de mistede 15 skibe og over 1.000 mand.

”Forliset skete godt nok i forbindelse med den anden skånske krig, men der var ikke tale om et slag, hvor danske skibe havde slået de svenske skibe. Derfor kan danskerne ikke prale med det. Omvendt har svenskerne ikke meget at være stolte af, for der var tale om et nederlag oven på et nederlag. Derfor er forliset nok mest blevet tiet ihjel i eftertiden”, sigermuseumsinspektør Jakob Seerup fra Orlogsmuseet, der er en del af Nationalmuseet til DR/Bornholm.

Det forlis, der har krævet flest menneskeliv i dansk farvand, er dog nok forliset juleaftensdag 1811, hvor to engelske krigsskibe strandede ud for tangen ved Thorsminde på den jyske vestkyst. Skibene var en del af den engelske Østersøflåde og på vej hjem til England, da de løb ind i en orkan.

HMS Defence gik hurtigt ned, mens HMS St. George holdt stand til julenat. Her må det store krigsskib overgive sig til de rasende bølger. Næsten 1400 mand omkom i havet, kun 17 når levende i land.

Kilde: DR/Bornholm/Redaktionen


-

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Dansk fregat beskytter fransk hangarskib
- Fregat skal ikke løftes helt op af vandet
- Græsk sømandskab når det er bedst
- Nepal etablerer eget skibsregister
- Danmark på vej mod nye krydstogtrekorder
- Australien bygger ubåde for 250 mia. kr.
- Frømænd og jægersoldater går sammen
- Verdens ældste sejlførende tankskib sælges
- Fiskere drev i 16 timer efter brand på kutter
- 156 gigantiske møllevinger på et enkelt skib
- Nyt angreb på Sea Shepherd
- 2.275 migranter døde i Middelhavet 2018


Dagens mest læste

- Primula Seaways grundstødt i Holland
- Norge får en af Europas største tørdokke
- IMO forbereder svovlgrænse i 2020


Ugens mest læste

- Græsk sømandskab når det er bedst
- 15 sårede på dansk CTV ved Rügen
- Spansk krigsskib provokerer ved Gibraltar
- Fragtskib kolliderer med færge
- Maersk skaber problemer på New Zealand
- Fregat-værft varsles om muligt sagsanlæg
- Fregat skal ikke løftes helt op af vandet
- Maersk fik samlet overskud på 20 mia. kr.
- Dansk fregat beskytter fransk hangarskib
- Reparation af Olga Maersk trækker ud
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst