CO2: Danske Rederier tvivler på regionale afgifter
Den franske præsiden har talt for afgifter på skibsbrændstof for at fremme reduktionen af CO2 udledningen. Shell nævner også afgifter som en mulighed for at skabe mere lige konkurrencevilkår i forhold til nye, klimavenlige brændstoffer. Danske Rederier er enige i målet, men tvivler på midlet.
”Der er ingen tvivl om, at alle sektorer – herunder skibsfarten – kommer til at reducere CO2 udledningerne kraftigt. Danske rederier ønsker at tage ansvar og bidrage med løsninger og derfor lytter vi med interesse til de fransk/tyske toner. Vi har dog stadig til gode, at se et konkret forslag, men kan i udgangspunktet se en række udfordringer ved en regional - modsat global - energibeskatning,” siger
Maria Skipper Schwenn, direktør i Danske Rederier til Maritime Danmark som en kommentar til bl.a. præsident Emmanuel Macron og senest Shell´s åbning i forhold til lægge afgift på fossile brændstoffer til skibsfarten.
Blandt udfordringer er f.eks, påpeger direktøren, “hvordan man sikrer, at brændstoffet ikke bare tankes udenfor EU og at man ikke dermed blot rammer nærskibsfarten hårdt, hvilket vil flytte gods fra søen til landevejen. Det er under alle omstændigheder afgørende, at et afgiftssystem belønner first movers, fremmer innovation og fremfor alt kan løftes til globalt plan”.
Shell har peget på, at der i dag ikke er lige konkurrence mellem de gamle fossile brændstoffer og de nye, der skal være med til at sikre, at skibsfarten kan nedbringe udledningen af CO2 med først 50 pct. og siden fuldstændigt. En afgift kunne derfor være en mulighed for at udligne en del af denne forskel, mener Shell.
”Vi er helt på linje med Shell, der peger på behovet for en gennemgribende omstilling af skibsfarten til CO2 neutral fremdrift. Det kommer til at kræve en massiv forsknings- og udviklingsindsats. Der skal løsninger i spil, som vi slet ikke kender i dag. Det afgørende er, at det sker på globalt plan. Det er den eneste måde, hvorpå alle skibe bliver omfattet og dermed kan være en del af omstillingen. Derfor støtter vi shippingindustriens tanke om en international R&D Fond, der er finansieret af industrien selv via et bidrag pr. ton købt brændstof,” siger Maria Skipper Schwenn.
Redaktionen