Danmark vært for stort anti-pirat møde
Torsdag den 15. marts 2012 er Danmark vært for det 10. møde på tre år i den juridiske arbejdsgruppe, der hører under den internationale kontaktgruppe om pirateri ud for Somalias kyst.
Mødet finder sted som led i et omfattende internationalt samarbejde iværksat på opfordring fra FN’s Sikkerhedsråd med Danmark i en ledende rolle på det retlige område.
Mødet har deltagelse af 125 repræsentanter fra godt 50 lande og internationale organisationer, herunder African Union, EU, FN, IMO, INTERPOL, NATO og Arab League. Landene omkring Afrikas Horn er repræsenteret ved Kenya, Mauritius, Seychellerne, Somalias overgangsregering (TFG), og Tanzania.
Den somaliske lovreformgruppe, bestående af juridiske eksperter fra hhv. TFG, Puntland samt Somaliland, vil under WG2-mødet redegøre for fremskridt med vedtagelse af ny somalisk piraterilovgivning, som færdigforhandles i København med UNODC’s mellemkomst op til selve WG2-mødet. Danmark afrapporterer om mødets forløb, når Kontaktgruppen mødes i slutningen af marts i New York med De Forenede Arabiske Emirater i formandsstolen.
Arbejdsgruppens drøftelser har indtil videre resulteret i en række konkrete juridiske ”værktøjer”.
Som led i arbejdsgruppens bestræbelser, arbejder Danmark som formand aktivt for at skabe et internationalt system, der sikrer, at pirater bliver retsforfulgt. De konkrete og retlige rammer for retsforfølgning af pirater står højt på mødedagsordenen, herunder den såkaldte "post trial transfer"-model, hvorefter pirater retsforfølges i et land for siden at overføres til afsoning i FN-byggede og monitorerede fængsler i selve Somalia.
De første fangeoverførsler forventes at finde sted snart. Arbejdsgruppen vil desuden drøfte de juridiske udfordringer ved brugen af private væbnede vagter samt repatriering af pirater, der har udstået deres straf.
I marginen af mødes afholdes blandt andet et møde med regionale anklagemyndigheder og repræsentanter for de stater, der har militære bidrag i Det Indiske Ocean, for at drøfte konkrete udfordringer forbundet med efterforskning af piratretssager.
Kilde: Udenrigsministeriet