Dansk fyrskib var med i Den kolde krig
Det danske Fyrskib XVII, der nu ligger fortøjet i Historisk Havn i Helsingør, spillede en vigtig og dramatisk rolle under Den kolde krig, hvor fyrskibet hjalp mange mennesker, der forsøgte at flygte fra Østtyskland til Vesten, i sikkerhed i Danmark.
Fyrskib XVII lå ankret på Gedser Rev frem til 1972, og mandskabet ombord blev ofte vækket af natlige bankelyde på skroget. Når de lyste ned langs skrogsiden, kunne de se fortvivlede mennesker i primitive små fartøjer kigge op mod dem og råbe om hjælp.
De var sejlet ud fra den østtyske kyst, og risikerede ikke kun at blive opdaget og arresteret af den østtyske kystvagt, men også at drukne i det åbne farvand. Den skæbne overgik et ukendt antal mennesker.
Mange blev hjulpet om bord på Fyrskib XVII, og fragtet ind til sikkerhed i Danmark. Her blev de hjulpet videre til et nyt liv i Vesttyskland.
Fyrskib XVII fremstår i dag i samme stand som da skibet spillede en historisk rolle i den kolde krig. Der er åbent for besøg tirsdag og torsdag fra kl. 13 til kl. 15. Det er gratis og kræver ikke booking på forhånd.
Rundviserne fortæller de mange historier, der gemmer sig i de gamle skibsplanker, og om datidens kommunikationsteknologi, som stadig er bevaret.
Kilde og foto: M/S Museet for Søfart