Dansk satellit skal overvåge ishavet
Studerende fra Aalborg Universitet har bygget en satellit som skal give det danske farvandsvæsen besked, når skibe skyder genvej omkring grønlandsk farvand uden at have fået lov til det.
"Det er blandt andet fragtskibe og olietankere, der forsøger at skære et hjørne at ruterne, selvom de egentlig ikke må”, siger lektor ved Aalborg Universitet Jens Dalsgaard Nielsen, til Ingeniøren.
Sammen med Jesper A. Larsen han står i spidsen for byggeriet af satellitten, der har Farvandsvæsnet som hovedsponsor. Projektet er en del af uddannelsesprojektet AAUSAT3, hvor det er de studerende, der står for hele processen. ”Der er mange skibe, der sejler rundt oppe ved Grønland, som egentlig ikke har lov til at være der. Store krydstogtskibe, som ikke er godkendt til isfyldte farvande, og som ikke har redningsudstyr, hvis det skulle gå galt”, siger Jens Dalsgaard Nielsen.
»For at sætte det i perspektiv: Hvis et krydstogtskib forliser ved Grønland kan det ende med at forøge befolkningstallet med op til 10 provent. Man må indse, at en så stor redningsaktion i arktiske farvande kan være ret uoverskuelig.«
AAUSAT3 er en såkaldt cubesat, dvs. den er 10 cmx10 cmx10 cm og må veje op til 1,3 kg. På satellitten sidder to AIS-modtagere (Automatic Identification System). De opfanger AIS-datapakker, som skibene udsender regelmæssigt. Datapakkerne indeholder blandt andet navn, kurs, position og hastighed. Datapakkerne sendes på frekvensen 162 MHz. Det er et krav, at større skibe har en AIS-transponder.
De to AIS-modtagere, der skal overvåge det grønlandske farvand for ubudne gæster, er forskellige. Den ene er en traditionel radiomodtager med modemdekodnng af AIS-datapakkerne. Den anden er en såkaldt software defined radio-modtager, der kan softwarejusteres til at behandle de indkomne signaler, så de fylder mindre og er lettere at arbejde med for processorerne om bord på den lille satellit. Samtidig kan den overvåge begge AIS-kanaler.
Hele herligheden kommer til at stå sin endelige prøve, når satellitten fra Aalborg Universitet efter planen bliver sendt op fra Chennai (Madras) i Indien til maj.
Kilde: ing.dk