Danske Rederier: Husk Storebæltsaftalen
Regeringen vil sænke taksterne over Storebæltsbroen med 25 procent over tre år. Det er vigtigt, at der i de kommende politiske forhandlinger holdes fast i, at der skal være gode transportmuligheder mellem alle de danske landsdele.Her er færgerne afgørende, mener Danske Rederier.
”Der er en krystalklar politisk aftale om, at der fortsat skal være færgeruter, der forbinder Sjælland med Midt- og Nordjylland og på ruten mellem Langeland og Lolland. Derfor har vi fra rederierne en forventning om, at man politisk tager højde for, at det fortsat skal være attraktivt at drive en smidig færgedrift med mange afgange både i den nordlige og den sydlige ende af Storebælt,” siger Jakob Ullegård, direktør i Danske Rederier.
Regeringen vil med det kommende vækstudspil foreslå, at taksterne hen over broen på Storebælt sænkes med 25 procent. Det sker med henvisning til en ambition om, at det skal være let at pendle mellem de forskellige landsdele. En ambition som Danske Rederier deler, og derfor skal der tages hånd om at sikre en effektiv og god færgebetjening i de områder af landet, hvor Storebæltsbroen ikke løser transportbehovet.
Fastholdelsen af effektive færger over Kattegat og mellem Langeland og Lolland har hele tiden været en integreret del af den aftale, som fulgte ved etableringen af Storebæltsbroen. Det blev senest politisk genbekræftet hen over midten af Folketinget i maj 2005.
Danske Rederier hæfter sig ved dette politiske håndslag, set i lyset af at eksempelvis Molslinjen har investeret massivt i at kunne servicere trafikanter mellem Sjælland og Midt- og Nordjylland godt. Der vil nemlig fortsat være brug for både bro og færger, så den politiske opgave bliver at gøre det økonomisk interessant for alle parter.
Alternativet er en række negative sideeffekter for trafikmønsteret på tværs af Danmark. Først og fremmest vil det betyde, at motorvejen hen over Fyn – som allerede i dag lider stærkt med meget trængsel – bliver endnu mere proppet. Derfor er det vigtigt, at man politisk skaber vilkår, så trafikanter til eksempelvis de øvre dele af Jylland ikke rammes hårdt.
”Hvis vi ikke kan opretholde den velfungerende og hyppige færgefart, så svigter man ikke bare de mange brugere af færgerne, men også de mange bilister på motorvejen over Fyn, som allerede i dag oplever meget svære trafikale forhold. Hverken rederierne eller danskerne er derfor tjent med, at den statslige bro hæmmer færgedriften i en grad, så de velfungerende trafikale bånd, som binder Danmark sammen, bliver ringere end i dag”, slutter Jakob Ullegård.
Kilde: Danske Rederier