Den maritime industri er hårdt ramt
En ny rundspørge blandt Danmarks maritime virksomheder blandt Danske Maritimes medlemmer viser, at næsten halvdelen af dem enten har fyret eller hjemsendt medarbejdere under corona-krisen. Organisationens direktør kalder tallene “alarmerende”.
I forhold til omsætning har hver femte maritim virksomhed mistet over halvdelen af deres omsætning, hver femte mellem ti og 30 pct. og kun hver fjerde virksomhed klarer sig igennem krisen uden foreløbigt at være berørt, viser Danske Maritimes undersøgelse.
Og det går hårdt ud over beskæftigelsen i branchen. Næsten halvdelen af virksomhederne har enten fyret eller hjemsendt medarbejdere, en femtedel regner med at måtte afskedige endnu flere, og mange er fortsat i tvivl.
Derfor ønsker Danske Maritime flere afbødende tiltag fra både Folketinget, kommunerne og EU-kommissionen.
“Der bliver kæmpet benhårdt i den maritime industri lige nu, og tallene er alarmerende. Vi har gennem SEA Europe råbt vagt i gevær – både på europæisk plan og i forhold til industrien i Danmark. Hjælpepakkerne har været en velkommen håndsrækning, men det er desværre ikke nok. Det offentlige skal også bruge sin egen store flåde af skibe til at skabe ordrer, og derudover skal der rent politisk knokles på for, at vores medarbejdere i industrien igen bliver i stand til at passe deres arbejde rundt i verden," siger Danske Maritimes adm. dir. Jenny Braat.
Hun peger i en pressemeddelelse på, at der blandt andet er brug for kunne corona-teste rejsende montører, da de ellers i flere lande ryger direkte i karantæne ved ankomst.
Af undersøgelsen fremgår det blandt andet også, at omkring hver femte virksomhed har sendt ansatte hjem med lønkompensation, at over hver fjerde har valgt at udskyde moms og B-skat, og at knap hver femte søger hjælp til at få dækket faste omkostninger.
Erhvervsministeriet forventer at kunne åbne for ansøgninger om hjælp til faste omkostninger onsdag 8. april. Og virksomhederne bør gå i gang med at forberede ansøgningerne allerede nu, da den kræver en revisorpåtegning.
”Det er vigtigt, at virksomhederne tager fat i en revisor og går i gang med at forberede deres ansøgninger allerede nu, hvis vi skal kunne få kompensationen for de faste omkostninger hurtigt ud til dem, når vi åbner for ansøgningerne i næste uge,” siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.