Frisk fisk bedre end dårlig fiskeolie
Tirsdag aften afslørede DR Kontant, at megen af den fiskeolie der kan købes i supermarkederne, er harsk. Det er Fødevarestyrelsen, der står for kontrollen af fiskeolie, der importeres til Danmark. Det skal der strammes op på, mener fødevareminister Mette Gjerskov.
“Det her handler om kvalitet. Og jeg synes det er klamt, hvis forbrugerne spises af med fiskeolie, som er af en så dårlig kvalitet. Kvaliteten er virksomhedernes ansvar. Jeg vil stærkt opfordre dem til at sikre en højere kvalitet for fiskeoliekapsler”, siger fødevareminister Mette Gjerskov i en mail til DR.
“Indtil videre har Fødevarestyrelsen ikke kontrolleret, om fiskeoliekapslerne ude i butikkerne er harske. Det er virksomhedernes ansvar. Men hvis ikke de kan finde ud af at forbedre kvaliteten, vil jeg bede Fødevarestyrelsen overveje, om der skal strammes op på kontrollen”, siger Mette Gjerskov til DR.
Den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, mener ikke, at harsk fiskeolie er sundhedsskadeligt, men i takt med at den bliver mere og mere fordærvet forsvinder de gode egenskaber, og så er der ingen grund til at tage den.
På DTU testede man de kapsler, Kontant havde indleveret, for den totale oxidation, eller harskning. Det kaldes for Totox. Frisk fiskeolie har
en totox-værdi på under en.
De fiskekapsler, Kontant har fået testet, lå på værdier fra 3 og helt op til 22, over halvdelen af produkterne lå over 10 i totox-værdi.
”Hvis vi sammenligner med en helt friskproduceret olie, så god, som den kan laves, så er det helt klart, at de her olier, de er harske på et eller andet niveau. Det er de”, siger professor Charlotte Jakobsen, DTU Fødevareinstituttet.
En af de forskere, der medvirkede i undersøgelsen, opfordrer til, at man spiser friskfanget fisk og dropper kapslerne, så ved man, hvad man får.
Kilde: dr.dk